László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Szilvásgombóc-hangulat

Aug

08

Szilvásgombóc-hangulat

Ma szilvásgombóc-hangulat volt a piacon. Épp csak beugrottam  a kolozsvári nagypiacra néhány háziasabb tojásért,  de mikor kijöttem, már ott volt velem a szilvásgombóc íze és illata...Kezdeni kellett valamit vele.

Szilvásgombóc-hangulatOtthon már megvolt az ebéd, csak a desszert hiányzott. Nem igazán volt kedvem ebben a nagy melegben gombócokat büngyürgetni, valami egyszerűbbet szerettem volna, ami hamarabb elkészül, de ugyanolyan finom, mint a szilvásgombóc.

Mire hazaértem, már  ki volt találva: angyalbügyürű lesz, szilvamártással. Biztos van más neve is, mi gyermekkorunk óta angyalbügyürűként ismerjük.  Ugyanazok a hozzávalók, ugyanaz az íz, de sokkal hamarabb megy. És annyi mártással lehet enni, amennyivel csak akarjuk.

A szilvásgombóc receptet kissé módósítottam. Fehér liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet használtam, zsír vagy margarin helyett olivaolajat, a következő képpen(3 személyre):

A tésztához: 5 darab fehér krumplit héjában megfőztem, majd megpucoltam és krumplitörővel összetörtem. Kb.300 gr. teljes kiőrlésű búzalisztet beletettem egy tálba, rá a kihűlt  krumplit, 5 evőkanál olivaolajat, 1 egész tojást,  sót, kevés barna cukrot. Miután jól összedolgoztam, újjnyi vékony rudacskákat sodortam a tésztából, és kb. 2-3 cm-re vagdostam (késsel).  Ha a tészta túl puha, tehetünk hozzá még egy kevés lisztet, ha túl kemény, tegyünk még egy kanál olivaolajat. A kis bügyürüket sós vízben kifőztem , leszűrtem, öblítettem, majd olivaolajon pirított zsemlemorzsába (prézlibe) forgattam.

Szilvásgombóc-hangulatA szilvamártáshoz: kb.0,5 kg jó érett szilvát kimagoltam, négybe vágtam és 5 kanál barnacukorral (kókuszcukorral szerintem még finomabb lehet) és 1  kávéskanál  fahéjjal kb. 3 percet főztem. Nem fontos, hogy teljesen megpuhuljon a szilva, úgyis a végén pépesíteni kell a mártást (botmixer).

Nem az Jamie Oliver-es 30 perces étel, de krumplifőzéssel együtt, bő  1 óra alatt elkészült. Igazi szilvásgombóc  íz , sőt, még finomabb, mert a „töltelék” sokkal bőségesebb. Gyermekek és felnőttek nagy kedvence. A gyerekekre is rá lehet bízni a büngyürgetést, azt nem lehet elrontani. Főzhet együtt a család...

Az ebédre tervezett, második fogás, megmaradt vacsorára.

 

 Jó étvágyat és jó kedvet a főzéshezSmile