László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Öntsünk tiszta vizet

Jan

03

Öntsünk tiszta vizet

Öntsünk tiszta vizet7 plussz egy ráadás: Újév kezdetén fontosnak tartok megosztani veletek néhány letisztult gondolatot a helyes táplálkozással kapcsolatosan. Remélem segítségetekre lesz tájékozódni, a mindent és mindenkit elárasztó információözönben. 

1. A helyes étkezés az egészséges élet egy fontos szelete. Az egész egy része. Az étel nem old meg mindent, de a rendszeres testmozgás, megfelelő stresszkezelés és lelki nagytakarítás mellett,  a lehető legjobb életminőséget biztosítja, akár beteg, akár egészséges emberről beszélünk. Fontos meglátni a teljes képet, nem elég kiemelni egy csodaszernek kikiálltott ételt. 

2. Tegyünk különbséget egészséges és beteg ember között. Míg az egészséges ember könnyebben emészt és jó az anyagcseréje, addig, egy valamilyen gyengeségben szenvedő ember emésztőrendszere vagy más szerve nem tudja elég  jól elvégezni a dolgát, lassabban vagy épp gyorsabban működik a kelleténél. Míg egy egészséges embernek nem szükséges állandóan figyelnie arra, hogy mit eszik, addig egy beteg ember esetében a helyes táplálkozás hosszútávon életmentő lehet.

Míg az egészséges ember megelőzés céljából étkezik kiegyensúlyozottan, addig egy beteg embernek kimondottan javasolt lenne az állapotának megfelelő táplálékokat fogyasztania.

3. Az emberi testnek az élet fenntartása és az egészséges működése szempontjából  tápanyagokra (cukrok,  zsírok, fehérjék), vitaminokra, ásványi anyagokra, fitotápanyagokra (pl. polifenolok), tiszta vízre, valamint tiszta levegőre van szüksége. A tápanyagok lehetnek állati vagy növényi eredetűek.  Bármit megeszünk, a fent említett elemekre bomlanak le, csak így tudja hasznosítani a szervezetünk.

Ebből akár azt a következtetést is levonhatnánk, hogy akkor mindegy hogy mit eszünk, hiszen mindenből cukor-, zsír- és fehérjemolekula lesz. Ez sajnos nem így van. Ameddig  a bevitt táplálékból  tápanyagmolekula lesz, addig  bonyolult kémiai reakciók és életfolyamatok zajlanak le a szervezetünkben. Ezeket a folyamatokat mi könnyíthetjük ha könnyen emészthető, de tápláló ételeket eszünk de meg is nehezíthetjük, ha túl sok nehezen és rosszul emészthető ételeket fogyasztunk. Minden az emésztésnél kezdődik.

4. Az egészséges étkezés nem függ olyan nagymértékben a pénztől, ahogyan azt sokan gondolják. Ha elkezdesz egészségesebben enni, rájössz, hogy sok mindenre amit addig használtál és sok pénzt elvitt, nincs is szükséged. Csak példának néhányat: cigaretta, sokféle alkohol, csipszek, kekszek, krémes sütemények, fehér liszt, szénsavas üditők, cukorkák, nápolyszelet, kenősajt,konzervek, egyes felvágottak, stb.

Ha egészségesen táplálkozol, sokkal egyszerűbb a bevásárlás is: rájössz hogy az üzletekben sok a számodra fölösleges élelem és idővel megtanulsz okosan választani. Ugyanazt a pénzt másra fogod költeni.

5. Nem mindegy hány éves vagy . Egy fejlődesben levő fiatal szervezet  másként működik, elsősorban építkezik, csak másodsorban raktároz és legtöbb esetben jó az anyagcseréje. A kifejlett, felnőtt szervezet  sokkal könnyebben raktároz és nehezebben építkezik és lassul az anyagcseréje is. 

35-4o éves kor után már érdemes  komolyan venni a megelőzést akkor is, ha egészségesek vagyunk. Úgy gondolom, hogy a kor előrehaladtával előnybe kell helyezzük a növényi eredetű táplálékokat. Az állati eredetű fehérjék és zsírok ne haladják meg a 1o-2o% -os arányt. Minél több húst eszünk, annál hamarabb öregednek sejtjeink és könnyebben elveszítjük rugalmasságunkat. A halfogyasztásról viszont nem kellene lemondani. Bátran fogyasszunk jó minőségű, friss  halat, legalább heti 1 alkalommal (pl.pisztráng, lazac, szardínia).

6. A kiegyensúlyozott táplálkozás nem hitkérdés. Nem kell hinni benne, inkább azt mondom, hogy érdemes megtanulni és gyakorolni. A jó ételben nem szükséges hinni, elég ha csak jóízűen, jó társaságban elfogyasszuk. De azt, hogy mi a jó, meg lehet  tanulni.  Fontos lenne bevezetni az iskolai oktatásba is, és  biztos vagyok abban is, hogy felnőttoktatásra is szükség lenne.

Profitorientált világunk nem fog megtanítani minket arra, hogy mi a jó nekünk, mert a profithoz  jó eladás szükséges. Ez pedig mindenre igaz: a cukorkára ugyanúgy érvényes mint a paradicsomra vagy az autógumira. Mi magunk kell megtanuljunk tudatosan és helyesen választani. Olyan időket élünk, hogy van miből választani, csak azt kell tudni mit válasszünk a sok minden közül. 

7. Az étel nem az ellenséged, ne egyél bűntudattal, azzal a gondolattal, hogy ezt most nem kellene. Nem az a legnagyobb baj, hogy 2-3 kilóval több vagy mint szeretnéd. Az  a fontos, hogy amit megeszel tápláljon téged. Ha összességében kiegyensúlyozottan táplálkozol,  az a kis darab sütemény nem fog neked semmiféle gondot okozni. Ne feledjük , hogy az étel élvezet is.

 + a mai írás egy utolsó gondolata: Az általánosítás igencsak veszélyes. Nincs mindenki számára érvényes szabály sem a táplálkozásban, sem az élet más területein. Ami jó ez egyiknek, az kifejezetten káros lehet  egy másik embernek.  Vannak általános követendő elvek,  de minden ember más, és számomra is nagy meglepetés felfedezni azt, hogy milyen különbözőek vagyunk.

 

 Kívánom, hogy indítsuk az Újesztendőt tiszta gondolatokkal és jó szívvel.

Szeretettel, László Tünde Réka táplálkozási és étrend tanácsadó