László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Nyár, utazás, gyomorrontás

Júl

11

Nyár, utazás, gyomorrontás

Nyár, utazás, gyomorrontásIsmerős ugye? Végre elindult a család a nagy nyári kalandra, pár nap múlva pedig mindent felborít egy kiadós gyomorrontás, vagy vírusos, bacis hasmenés...

Nyáron gyakrabban fordul elő a gyomorrontás, hasmenés, de ha egy utazás alatt  vagy épp egy külföldi nyaralás során „kap el”, az nagyon kellemetlen lehet sőt veszélyessé is válhat.  Az idegen vírusokkal, baktériumokkal  való találkozás leghamarabb a gyermekek gyomrát zavarja meg , de a felnőttek esetében is sokszor előfordulnak a kellemetlen tünetek.

Hogyan előzzük meg a hasmenést?

1. A kézmosás egy fontos tényező, különösen utazás alkalmával.  Természetesen nem kell minden félórában kezet mosni vagy fertőtleníteni, de evés előtt vagy toaletthasználat után nagyon fontos megszabadulni a kezünkön lakozó népes baktériumtársaságtól.  Az utazás során, vagy egy hosszabb külföldi vakáció alatt, a szervezetünk számára ismeretlen  baktériumokkal is találkozunk,  amelyek igencsak megzavarhatják az emésztőrendszerünket.  A kézmosás által hígul a baktériumkoncentráció a kezünkön és ha be is nyalunk néhányat, talán semmi gondot nem fognak okozni, de mindenképp sokkal kevesebbet , mintha százszor annyi kerülne be a tápcsatornánkba.

 Nyár, utazás, gyomorrontás2. A gyümölcsöket mindig mossuk meg. Soha ne fogyasszunk mosatlan gyümölcsöt. Amellett hogy hemzseg rajtuk a sok barátságtalan baci, a héjon jelentős mennyiségű növényvédőszer lehet, főleg ha nagyon tetszetős, hibátlan gyümölcsöt választottunk.

 3. Ne fogyasszuk el a gyanús „szagokat” árasztó ételeket. Az utazások során gyakran kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy nincs  miben válogatni és ráadásul nagyon éhesek is vagyunk. Próbáljunk odafigyelni arra is, hogy mit teszünk a szánkba, egy kis odafigyelés nagyon sok kellemtlenségtől megóvhat.

 4. Az egyszerűbb ételeket részesítsük előnybe,  inkább főtt és párolt ételeket, nyers zöldséget, gyümölcsöket fogyasszunk. A sült, zsíros ételek, tokányok, pörköltek, koncentrált édességek könnyen kikészíthetik a gyengébb gyomrokat, epéket vagy hasnyálmirigyeket. Ugyanakkor a sült, fűszeres ételekbe kitünően elvegyül a nem éppen friss hús is. Persze ki lehet (sőt ki kell) próbálni a helyi különlegességeket is, de ha tudjuk, hogy nem megszokott ételekről van szó, akkor érdemes előszőr csak kevesebbet fogyasztani belőlük.

 5. Tartózkodjunk azoktól az ételektől amelyeket baktériumok, gombák, férgek táptalajaként ismerünk:  édes tejes, fehér lisztes, cukrozott ételek (pudingok, mártások, szószok, stb.)

 

Ha már megtörtént a baj... 

A hasmenés első jeleit is érdemes komolyan venni, főleg gyermekek és idősek esetében, ugyanis az ők esetükben nagyon hamar kiszárad a szervezet, utazáskor pedig nem olyan egyszerű megoldani az állandó vízpótlást.

Azonnal ki kell hagyni minden olyan ételt ami terheli és zavarja az emésztőrendszert, illetve segíti a baktériumok, gombák szaporodását. Ilyen étel  bármi,  ami édes tej és fehér liszt illetve cukor vagy  méz felhasználásával készült. A zsíros, mártásos, nehéz ételeket is kerüljük el nagy ívben.

Egy–két napig fogyasszunk nagyon egyszerű ételeket. Minél kevésbbé terheljük az emésztőrendszerünket, annál hamarabb megtalálja az egész-ségét.

Nyár, utazás, gyomorrontásPéldául főtt riszet párolt murokkal  vagy  héjában főtt sós krumplit vagy  közepesen érett banánt. Igyunk gyógyteát és elegendő tiszta vizet (1-2 liter napjában, kortyonként).  Vegyünk be reggel és este széntablettát, hogy legyen ami megkösse a baktériumok által termelt toxinokat, gázokat.  3 éves kor fölött nyugodtan kipróbálhatjuk nagyanyáink bevált gyógyteáját: a lósóska megszáradt virágzatából főzzünk főzetet, 1-2 nap alatt garantáltan megállítja a hasmenést, viszont könnyen székrekedést is okozhat.  Napi 1-2 csészével ajánlott fogyasztani. Kisgyermeknek napi 1 csésze elegendő. Langyosan, lassan kortyolgatva fogyasszuk.

A pirítós kenyér vagy a keksz nem a legjobb megoldás , ugyanis a benne található glutén iritálhatja a bélfalat és a gluténérzékeny személyeknél még  súlyosabb tüneteket fog eredményezni. Ugyanez a helyzet a sajttal is. Lehet hogy egyeseknél beválik,  de a sajtokban található  kazein (tejfehérje) és az  erjesztőbaktérimok, még jobban megzavarhatják a vastagbél vízvisszaszívó képességét. 

Ha 1-2 nap után a tünetek  nem enyhülnek, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kiderítsék a hasmenés okát. Kisebb gyerekek esetében, ha súlyosodnak a tüntek, nagyon fontos orvoshoz fordulni (székletmintával) ugyanis a gyermekek állapota nagyon hamar leromlik a kiszáradás következtében. A nyaralás, utazás amúgy is nehezíti a gyógyulást, ezért még fontosabb időben szakemberhez fordulni.

Nyár, utazás, gyomorrontásA banán (nem túl érett), sós vízben párolt fehér rizs, párolt murok, héjában főtt , sós krumpli, olyan élelmiszerek, amelyek elegendő szénhidrátot tartalmaznak ahhoz, hogy ne veszítsük el az erőnket. Tiszta, egyszerű élelmiszerek, amelyek nem iritálják a bélfalat, de azért értékes táplálékot biztosítanak a vastagbélben lakozó  baktériumkolónia számára.  

Tipp:

Heveny hasmenéssel küszködő csecsemőnek főzzünk mentateát vagy főzzünk fel és hűtsünk le 2 dl tiszta vizet. Vegyük ölünkbe a kisbabát és ötpercenkét adjunk a szájacskájába egy-egy kiskanál vizet vagy teát. Nem az a lényeg hogy egyszerre sok folyadékot igyon, inkább csak egy-egy keveset, de kis időközönként. Ez egyébként  mindenkire igaz, nemcsak a kisbabákra. 

Vigyünk magunkkal széntablettát és száraz lósóska virágot, teának.

 

Jó nyaralást és kellemetlen eseményektől mentes utazást kívánok

László Tünde Réka, táplálkozási tanácsadó