László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Mindent a zsírokról 3

Jan

12

Mindent a zsírokról 3

Napraforgóolaj

Minden háztartásban előfordul a napraforgó olaj, tipikusan sárgán aranyló, tiszta, finomított formája. Az a napraforgóolaj, amely minden élelmiszerüzletben megtalálható, ipari mennyiségben állítják elő, ipari körülmények között.  Hőkezelést és más kémiai, tisztító folyamatokat vesznek ígénybe, ahhoz, hogy előállíthassák az íztelen, szagtalan, soha meg nem romló, kizsigerelt, élettelen olajat.  Az én szempontomból , szinte teljesen fölösleges használni a finomított napraforgóolajat, ugyanis nem sok jó maradt benne.

Mindent a zsírokról 3A hidegen préselt változata (nem teljesen átlátszó, enyhén illatos olaj) sokkal hasznosabb és egészségesebb, ugyanis  nagy mennyiségű A,E,C vitamint, valamint cinket, szelént, vasat  tartalmaz.

Aki pajzsmirigy problémákkal, túlsúllyal, májfoltokkal vagy immunrendszeri problémákkal küzd, korlátozza a napraforgóolaj használatát, ugyanis ösztrogén-túltengést okozhat.

A kukoricából, szójából, repcéből és napraforgóból nyert olajok élettani hatásairól elletmondásos információkhoz lehet hozzájutni. Én nem használok sem a kukoricából, sem a szójából sem pedig a repcemagból nyert olajat. Valószínű, hogy a hidegen sajtolt változatukban,  jelentős a vitamin és ásványianyag tartalom, de felénk nem túl elterjedt a használatuk.

A pálmaolajjal is hasonló  a helyzet. Mikor megjelent, ódákat zengedeztek róla,  később kiderült, hogy telített zsírsavtartalma miatt mégsem a legmegfelelőbb. Népszerűségét annak köszönheti, hogy akár többször is lehet benne sütni, nem ég meg , szagtalan és íztelen marad. A gyorséttermek és hasonló vendéglátó egységek, ahol sokat sütnek olajban,  gazdaságos megoldásként használják. 

Az avokádóolaj is megjelent a piacon, de ha hetente egy-két avokádót elfogyasztunk, az elég is lesz, ugyanis egy gyümölcsnek szinte negyedét zsír alkotja(2o-25%).  

Az olajok területén,  a jéghely csúcsát,  a gyógyító illóolajok képezik, amelyek  későbbi írások tárgyát fogják képezni. 

 

Az állati eredetű zsírok közül a legtöbbet  a vajat (tejzsír), szalonnát  és a disznózsírt használjuk.

Mindent a zsírokról 3A vajból csakis a zsírosabb, 8o-82% zsírtartalmú vajat érdemes használni. Fogyasszunk belőle kevesebbet, de legalább tudjuk mit eszünk. A vajat a tejzsír tartja össze. A 82%-os vajat megkeményíti a tejzsír, de a 65%-os zsírtartalmú vajhoz kellhet még adalékanyag, hogy összefogja. 

Míg a növényi eredetű, hidegen sajtolt olajokat nem javasolt sütésre vagy főzésre használni( kár értük), addig a 82%-os zsírtartalmú vaj és a disznózsír, a kókuszzsírhoz hasonlóan,  nem ég meg olyan könnyen, alkalmasabb  a sütésre.  A disznózsírt sütésre használták nagyanyáim, de én már nemigen sütök zsírban. Nálunk a család a disznózsírt a pirított fokhanymás feketekenyérre szokta kenni(nem túl gyakran)...mézes fodormentateával,  igazi finomság.

A háziszalonnát sem vetjük meg.  Aranyosrákoson termesztett  piroshagymával, nem túl gyakran, de nagyon szívesen fogyasztjuk. (Várfalva község falvai: Aranyosrákos, Kövend, Bágyon, stb., valamint Szentmihály és Sínfalva helységek is híresek a vidéken termeszett piroshagymájukról és zöldségeikről).

A különböző margarinokat, vajkrémeket, dobozos, könnyen kenhető keverékeket,  kerüljük. Nehezen emészthető,  ragadós állaguk, számos adalékanyagokról tanúskodik.  Terheli az emésztőrendszert, könnyen lerakódhatnak a belek falára, akadályozzák epe megfelelő működését, megzavarhatják a hormonrendszerünk normális működését.   

Mindent a zsírokról 3A  halolajat, rákolajat terápiás célra, kapszulák formájában használjuk. Kitünő vérhígító, idegrendszererősítő, gyulladásgátló,  immunerősítő  hatása van.  A halolajat, nehezen tanuló és koncentrációs zavarokkal küszködő  gyerekeknek is szokták adni.  Természetesen, ha hetente legalább egyszer-kétszer, valamilyen hideg vadvizekből származó halat (lazac, szardínia, makréla, tőkehal) fogyasztunk, csak speciális esetekben lesz szükség halolajat szedni.

A vörösrákolaj (Krill olaj) sokkal erősebb mint a halolaj, használata az Alzheimer vagy más időskori demenciában szenvedő betegeknek is ajánlott, de akár gyerekek, vizsgázó egyetemisták vagy intenzív szellemi munkát  végző felnőttek segítségére is lehet.

Szinte mindegyik hidegen sajtolt növényi olajnak, koleszterincsökkentő hatása van, növeli a vérb jó-zsír (HDL) szintjét.Aa kókuszzsír telített zsírnak számít, ezért magas LDL szint esetén, inkább mellőzzük, válasszuk inkább a lenmagolajat, dióolajat vagy az extra szűz olivaolajat. Természetesen senki nem fog (vagy csak nagyon kevesen) minden olajból bevásárolni.  Nálam a konyhában a dióolaj és az olivaolaj a mindennapos. A többi olajfajta előfordul, de csak időszakosan használom.

Azt az olajat, amelyet nem használunk minden nap (tökmagolaj, mákolaj, lenmagolaj, kendermagolaj, szezámmagolaj), de azért szeretnénk hogy kéznél legyen, tartsuk hűtőszekrényben, vagy hűvös, sötét helyen, ugyanis a hidegen sajtolt olajok könnyen oxidálódnak, veszíthetnek élvezeti értékükből.  

Mindent a zsírokról 3Végül megemlíteném a hidegen sajtolt növényi olajok hormonháztásra gyakorolt hatását. Megfelelő mennyiségű és minőségű zsírok nélkül, szervezetünk  képtelen megfelelő mennyiségű hormonokat termelni és bizony ha a hormonrendszerünk működése akadozik, a mindennapi életünkre kellemetlen megpróbáltatások várnak, legyen szó gyerekről, férfiról vagy nőről.

Kívánom minden kedves olvasómnak, hogy az Újévben olajozottan működjön a mindennapi élete.

László Tünde Réka, táplálkozási tanácsadó