László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Miért használjunk pároló edényt?

Jún

23

Miért használjunk pároló edényt?

Sok évvel ezelőtt, ajándékba kaptam egy elektromos pároló edényt. Évekig ott porosodott a kamra legfelső polcán.  Álmaimban sem gondoltam volna, hogy egyszer ez lesz konyhám egyik leghasznosabb kelléke.

Miért használjunk pároló edényt?Az eddigi tapasztalataim szerint, több szempontból is jó az elektromos pároló edény:

1. Praktikus : egyszerre kétféle étel is elkészül. Mivel két edénye van, ami egymásra  van helyezve, egy egész fogást elkészíthetünk egyidőben. Például, míg a felső emeleten rizset párolunk, az alsó edényben  elkészül a gomba, a zöldség, burgonya, akár a hús is. Én (még) nem szoktam a húst ebben párolni. A halat inkább fedő alatt, serpenyőben párolom, fűszerekkel, sóval,  kevés olajon vagy a sütőben megsütöm.  Szaftosabb, ízletesebb lesz.  De a különféle magoknak, zöldségeknek, gombának , burgonyának, nagyszerű megoldás.

2. Kényelmes és biztonságos:  ha már beállítottuk az elektromos párolóedény kis óráját, nyugodtan csinálhatunk bármi mást. Mikor letelt az idő, a kis műszer csilingel. Nem áll fenn az a veszély, hogy lefő a víz és odaég az étel.  Különösen fontos,  a különböző magok esetében, ugyanis nem  tudjuk  pontosan, hogy mennyi vizet fog felvenni például a rizs, qinoa, amaránt vagy hajdina.  Elég ha annyi vizet töltünk, ami épp ellepi a magvakat. A többi vizet majd felveszik a magvak a párából.

3. Hasznos:  a párolás során nem oldódnak ki a vitaminok és a nyomelemek. Minden ott marad a zöldségben,  nem kell kiönteni semmi jót , a főzővízzel együtt.  A sárgarépa esetében kifejezetten ajánlott a párolás, ugyanis párolt formában , a szervezet könnyebben hasznosítja a sárgarépában található tápanyagokat.

4. Egészséges:  nem kell olajat,  zsírt használjunk,  a vízpárában finomra párolódik bármi. Nem lesz íztelen. Érezni lehet a zöldségek valódi ízét. Lehet sózni, fűszerezni .  Ha előtte  pácoljuk a húst, halat az is finom lesz.  Az ételünk tápláló és könnyebben emészthető lesz.  Az olajat tálalás után töltsük az ételekre, ezáltal a hidegen préselt olajok összetevői nem károsodnak. 

5. Ha nedvesíteni szeretnénk a levegőt:  a tartályba található vízbe ha  kamilla teafüvet teszünk , kamillás gőz fog felszabadulni.  Az alvó, náthás gyerek,  sokkal jobban fog aludni, ha a szobájában  párologtatunk kis ideig (kb. 3o perc). Én kipróbáltam. Működött.

! Figyelem:  A három kis lyukacskán nagyon forró gőz távozik. Se ember,  se állat ne közelítsen oda, forráz. Biztonságosabb , mint például a gáztűzhely,  de azért figyelni kell: ne nyúlkáljunk át fölötte, mint ahogy én tettem...egyszer. Többször nem fordult elő.

Ettől a kis balesettől eltekintve, csak jók a tapasztalataim.