László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Mi a biohasznosulás?

Ápr

11

Mi a biohasznosulás?

Az ételt nem elég megenni, az el kell jusson oda, ahol dolga van és el is kellene végezze a dolgát. A biohasznosulás arról beszél, hogy a bevitt táplálék milyen mértékben emésztődik meg és mennyire képes felszívódni.

Egyszóval, mennyire válik hasznára a szervezetünknek a megevett étel?

Mi a biohasznosulás?Fontos okosan enni: elegendő zöldséget, gyümölcsöt, naponta többször is, jó zsírokat, könnyen emészthető fehérjéket,  értékes magvakat, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket,  erjesztett  élelmiszereket(kefír, joghurt, csak sóval-fűszerekkel eltett savanyúságok, bor, tofu, mizo).

Bélrendszerünkben tekintélyes baktériumkolónia lakozik, barátságos és kevésbé barátságos baktériumok díszes társasága. Az, hogy melyik lesz erősebb hadosztály, az attól függ, hogy melyiket etetjük. Tudjuk  a jó farkas-rossz farkas történetét: mindenkiben ott van mindkettő, de az fog nőni és fejlődni amelyiket eteted-élteted.

 

Ez a baktériumaink esetében szó szerint értendő.

Ha gyakran eszünk zabpelyhet, teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret, banánt, spárgát, póréhagymát, csicsókát, articsókát, borsót, babot, fokhagymát, hagymát, joghurtot, kefírt, savanyúkáposztát, zöld leveleket, olajos magvakat,  a jó bélbaktériumpopulációnkat támogatjuk, szaporítjuk.  A bélbaktérimok nagyrésze a vastagbélben vert tanyát, ezért olyan ételt is kell együnk ami csak a vastagbélben bomlik le egészen. A banánban található inulin például nagyszerű táplálék a jó bacik számára. 

Mi a biohasznosulás?Ha a jó baktérimumaink enni tudnak, szaporodni fognak és boldogok lesznek, akkor mi is jobban fogjuk érezni magunkat, ugyanis a jó hadosztály nemcsak lebontja a táplálékot, hanem fontos szerepe van a szervezetünk védekezőrendszerének működtetésében is.

Sokszor olvastam és hallottam, hogy immunrendszerünk 8o%-a a bélrendszerünkben van. Mikor előszőr tanultam erről, szinte hihetetlenek tűnt, de aztán ahogy telt az idő mind világosabbá vált számomra: hát persze, ott kell lennie, hiszen a bélrendszerünk az első védvonal a táplálékkal is bekerülő  idegen anyagokkal, bacikkal, virusokkal szemben. De nemigen tudtam elképzelni .  Az élet erre rásegített: édesanyámat, életének utolsó hét napján pelenkázni kellett (igen, csak hét napot), az utolsó napon pedig megdöbbenve láttam, hogy hüvelyújj nagyságú nyirokcsomók távoznak belőle. Így most már nemcsak hiszem, hanem tudom, hogy ott vannak.    

Mi a biohasznosulás?De a probléma ennél is összetettebb.  Jó baktériumaink nemcsak segítenek az immunrendszernek, hanem bizonyos enzimeket, vitaminokat is „gyártanak”, amelyek az életfolyamatainkat befolyásolják: lehetővé teszik a jó felszívódást, gyorsítják az anyagcserét, elősegítik a tisztulási folyamatokat.

A rossz bacikat könnyen szaporítjuk, ők ugyanis imádják a cukrokat, ami bőven van minden fehér kenyérben, édességben, cukorkában, tésztafélékben, süteményekben, finomított zacskós termékekben, sőt a közkedvelt ketchupban is. Sajnos a túl sok hús is segíti a gonosz bacik szaporodását. A húst lebontó rothasztó baktériumok méreganyagokat termelnek, amelyekből ha túl sok van, a szervezet nem tudja elég hatékonyan semlegesíteni és mérgezik a szervezetet. Ezért a húst csak módjával kell és érdemes fogyasztani.

A testünk tudja mit kell tennie, nekünk csak azt kell megtanulni, hogy mire van szüksége. Ja , hogy cukrokra zsírokra és fehérjékre...ez igaz, de nem mindegy hogy mennyire és milyenre. Mert mindenből sokféle van a táplálékban is és a testünkben is. Fehérje van a húsban is meg a lencsében is, de rákos folyamatok elindulását is különköző fehérjetipusok „bevadulása” eredményezheti  (természetesen más  tényezők is közrejátszanak- mint például a sokkhatások vagy a hosszú ideig tartó stresszes állapot).

Mi a biohasznosulás?Okosan enni nem valami új úri divat. A kiegyensúlyozott, egészséges, vegyes táplálkozás, mozgással kísérve, hosszútávon tényleg megelőzhet , könnyíthet, sok belénk kódolt nyavalyát, ami sajnos ott van, hoztuk magunkkal. Kiben több, kiben kevesebb, de a lehetőség ott van az örökítőanyagunkban.

Nos, a spárgaszezon elkezdődött, a friss zöld levelek újból kinőttek, van már retek és zöldhagyma, friss fokhagyma és medvehagyma is. Használjuk a lehetőséget, tápláljuk magunkat és etessük a minket szolgáló jó baktériumokat. És ne feledjünk megenni a zabpelyhet, kefírrel vagy joghurttal.

 

Kívánok jó egészséget és egyensúlyt a bélbaktériumoknak.

László Tünde Réka, táplálkozási tanácsadó

 

PS:Figyelmetekbe ajánlom Giulia Enders Bélügyek című könyvét, amely rendkívül érthetően és szórakoztatóan tárja elénk a belügyeinket.