László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Jó fogás

Már

01

Jó fogás

Jó fogásA régi időkben a magyar konyhában számos halfajta megfordult (csuka, viza, angolna, czompó, kárász, kecsege, sügér, süllő, pisztráng, ponty, harcsa, lazac, balin, csík, paduc, tok, keszeg , potyka, amur, busa, menyhal, szardella,  stb.), ami arra enged következtetni,  hogy a magyar halgasztronomia magas szinten állt.  A  régi halételek között szerepeltek a töltött halak, halkolbászok, halfasírtok, halpástétomok, főtt és párolt halak, sült halcsemegék vagy ízletes mártásokkal felszolgált rántott halak.

Ezekből mára nem sok maradt. Néha kirántjuk vagy fedő alatt megsütjük, esetleg nagyon ritkán halászlevet készítünk belőle. Mifelénk halpaprikást vagy halpörköltet sem szokás készíteni.

Pedig a rendszeres halfogyasztás nagyon fontos lenne, főleg az Omega-3 zsírsavak miatt. Különösen ezekben a vitaminhiányos időszakban érdemes több halat enni. Az Omega 3 zsírsav erősíti az idegrendszert, az érrendszert, táplálja a bőrt és biztosítja az immunrendszer zavartalan működését. 

Milyen formában ehetek halat?

Halat frissen, fagyasztva, füstölve vagy konzerv formában vásárolhatunk. Természetesen a legfrissebb halhoz úgy jutunk, ha mi magunk  kifogjuk a patakból, folyóból vagy a tóból.

Friss formában a legelterjedtebb halfajták  a ponyt és a pisztráng, a nagyobb árúházakban viszont  a lazac, durbincs (dorada) vagy  a tengeri sügér (sea bass vagy románul,  lup de mare) is megtalálható.

Jó fogásLegjobb friss halat fogyasztani, de ne rántva készítsük el, inkább pároljuk-süssük meg fedő alatt néhány percig és színes zöldségekkel társítva ebédre vagy vacsorára fogyasszuk, akár hetente kétszer is.

A halkonzervek közül az olivaolajos szardínia kimondottan egészséges. Friss citromlével, teljes kiőrlésű pirítós kenyérrel és zöldsalátával fogyasztva, ízletes, tartalmas és egészséges reggeli vagy vacsora válhat belőle. A szardínia mellett szól az is, hogy ezeket a kis halakat egészben főzik meg, így a halcsontokat is elfogyaszthatjuk, amelyek kiváló kálciumforrások. A hidegvizi zsíros halak közül a heringet és a makrélát és a sportnit is érdemes fogyasztani konzerv formában.

A füstölt halakból finom  pástétomot készíthetünk vagy vékony szeletekre vágva,  szendvics közé tehetjük.

A fagyasztott hal számomra igencsak kérdőjeles, sokszor jelentős százalékban tartalmaz jeget és az is megtörténhet, hogy a kelleténél több ideig ücsörgött a hütőládában. A hosszú ideig lefagyasztott hal, ha kiolvasztjuk igencsak erős szagokat áraszt majd a konyhában.    

Honnan tudom hogy a friss hal valóban friss?

A friss hal szeme tiszta, nem zavaros és nem beesett. A bőre csillogó, tiszta és nem túl nyálkás, a pikkelye nehezen válik le,  a húsa rugalmasan kemény,  illata friss, enyhe algaillatú lehet, de semmiképp ne legyen erős „halszaga”.  Az erős halszag már bomlástermékek jelenlétéről tanúskodik.

Melyik fajta hal a legegészségesebb?

A halfogyasztással kapcsolatban  jó ha tudjuk, hogy a nagytestű tengeri halakban (például a tonhal) felgyűlhetnek a nehézfémek, ezért inkább a kisméretű, tengeri halak fogyasztása ajánlott. Ha  konzervet vásárolunk,  a zsírosabb halakat válasszuk mint pl. a szardínia, makréla, hering vagy a sprotni.

A friss halak közül a legajánlottabb a vadvizi halak fogyasztása (pisztráng, ponty, tengeri halak, lazac), ezek a legkevésbbé szennyezett halak. Vidékünkön a friss pisztrángnak nincs párja, fogyasszuk hát bizalommal.

Jó fogásMiért együnk minél több halat?

A halak húsa és zsírja könnyen emészthető, értékes tápanyagforrás. Számos vitamint (pl.zsírban oldódó A és D vitamin) és nyomelemet (vas, cink, szelén, jód) tartalmaz, a halzsír pedig nagy százalékben tartalmaz telítetlen Omega-3  zsírsavakat. A telítetlen zsírsavaknak bizonyítottan gyulladáscsökkentő hatásuk van,  ugyanakkor csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. A halhús fehérjetartalma magas, az emberi szervezet jól hasznosítja.

Az Omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az immunrendszer- valamint az idegrendszer számára. Az Omega-3 zsírsav hiánya, koncentrációs zavarokat, nyugtalanságot , ideggyengeséget, bőrpanaszokat, vagy épp gyakori hűlést okozhat. Szoptatós és várandós anyák, gyermekek, valamint betegek és öregek étrendjéből semmiképp ne hiányozzon a hal.

 

Jó egészséget kívánok,

László Tünde Réka,  táplálkozási és étrend tanácsadó