László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Hűvös, nyári saláta

Júl

16

Hűvös, nyári saláta

Nyáron, a nagy melegben, eljön az a pillanat, amikor kínodban már azt sem tudod, mit egyél. Legyen az hűsítő, könnyű, ne izzadjál tőle mint egy ló, de mégis: legyen tápláló és finom.

Hűvös, nyári salátaIlyen gondolatok jártak a fejemben egyik délután, míg a hűtőben keresgéltem és próbáltam kitalálni, mi legyen a vacsora. Volt a hűtőben paradicsom, cukkini, egy avokádó és  egy fél zacskó vegyes saláta is. Próbáljuk ki, lássuk milyen lesz...és már szedtem is kifelé a hozzávalókat, 3 személy részére:

3 közepes paradicsom, 1 nagyobb avokádó,  fél zacskó vegyes saláta (saláta, baby spenót, rukkola apróra tépve), 1 közepes cukkini, 3-4 evőkanál friss citromlé, 2-3 evőkanál dióolaj (vagy más, hidegen préselt olaj),  friss petrezselyemzöld, só. A dióolajat nagyon megkedveltem. Rendkívül értékes, jótékony hatású, kellemes ízű olaj. 

 A hozzávalókat feldaraboltam, a citromléből, sóból, olajból és apróra vágott petrezselyemzöldből öntetet készítettem, nyakonöntöttem a zöldségeimet és kész is volt a vacsora. Finom, krémes, friss, ízletes, hűvös  saláta keveredett belőle.

Ha úgy érzed,  nem lesz elég csak a saláta, teljes kiörlésű pirítóssal lehet gazdagítani. A pirítóst ne keverjük bele (ebbe) a salátába,  el fog ázni. 

Hűvös, nyári salátaA friss zöldségsalátákat nem tanácsos túlfűszerezni, egy-két féle zöldfűszer és a citromlé kiemeli  a friss zöldségek ízét.  A túl sokféle fűszer akár semlegesítheti is egymás aromáját  és elüti  a friss zöldség ízét.  A kevesebb, végülis több lesz...

 

Sokáig nem értettem miért olyan fontos a test egészsége szempontjából a nyers saláták fogyasztása. Azt tudtam , hogy sok vitamint, nyomelemet tartalmaz...de hát az a húsban is van...nem? De igen, van ami megvan a  húsban is, csak nem annyi és nem olyan formában...

1.A kérdés az, hogy mi van a nyers zöldségben, ami nincs a sült húsban?

2.Egy másik kérdés az, hogy mi mindent kell végigcsináljon az emésztőrendszerünk , ahhoz hogy a zöldségből, illetve a húsból kivegye és beépítse azt a tápanyagot, építőelemet, amire szüksége van?

3.És egy harmadik kérdés az, hogy milyen mennyiségű és minőségű „szemetet” termel a hús és milyet a nyers zöldség-gyümölcs?

Most nem fogok  minden kérdésre válaszolni.  A mai salátám szempontjából az első kérdésre  a legfontosabb válaszolni:  enzimeket tartalmaz a salátám. Enzimeket, ami a sült húsban nincs.  A nyers húsban voltak bizonyos fajta enzimek, de mivel a húst meg kell süssük, az egy „halott” táplálékká vált.  Van benne fehérje, zsír, nyomelemek, maradt benne némi vitamin, de életerő szempontból , halott. És most nem a kalória-energiára  gondolok.  Élő erőre gondolok, ami segíti a test  életfolyamatait.

Hűvös, nyári salátaA nyers zöldségek , gyümölcsök, élő táplálékok. Tartalmazzák azokat az enzimeket ( az enzimek 4o C fok körül elbomlanak) amelyek életerőt biztosítanak az élő szervezet számára.  Míg egy szervezet képes enzimeket termelni, van benne életerő, életképes. 

Hogy kinek milyen állapotban van az enzimkészlete, pontosan nehéz lenne megmondani, de vannak ismertetőjelek, mutatók. Az egyik mutató , az emésztés: ha jó az emésztésed,  nem vagy allergiás semmilyen ételre, nem vagy hasfájós, nem puffadsz,   kiegyensúlyozott anyagcseréd van, minden bizonnyal rendben vannak az emésztési enzimeid. 

A másik mutató a gyógyulási képesség: ha  a sebek gyorsan gyógyulnak, ritkán vagy beteg és a betegségből hamar kilábalsz, az is azt jelenti, hogy van benned elég életerő. Mert az enzim, úgy működik, mint egy kis katalizátor: nagyon kis mennyiségban van jelen, de nagy erőt fejt ki. Lehetővé teszi, hogy a testünk életfolyamatai végbemenjenek.

 A wikipedia így fogalmaz: „Az enzimek biokatalizátorok: gyorsítják a szervezetben lejátszódó kémiai reakciók sebességét.“  Vagyis, minél  jobb  az enzimkészleted, annál jobb az emésztésed, jó a felszívódás, jól működik a szervezet öntisztító rendszere,  hamarabb gyógyulnak a sebeid, annál hamarabb lekűzdöd a betegségeket.

A nyers táplálék ezt a meglévő enzimkészletünket kíméli, pótolja, illetve olyan körülményeket teremt, hogy a szervezet minél könnyebben, minél több enzimet termeljen magának. Ezért ajánlják, hogy a hús mellé, nyers salátákat együnk és ne főtt-sült krumplit : a nyers salátákban levő enzimek segítik a jobb , gyorsabb emésztést és a húsban levő tápanyagok jobb hasznosulását.  Míg a sült hús enzimfogyasztó, a nyers zöldség enzimpótló, enzimsegítő.    

Hűvös, nyári salátaÉn úgy képzelem az enzimeket mint kis életerő szikrákat, amelyek a „kicsi a bors , de erős” alapon működnek. 

Mióta megértettem a „miért”-ek egy részét, másképp tekintek a salátákra és nyers ételekre. Azóta a saláták , a CSAK saláták szintről,  a nagybetűs SALÁTÁK szintjére  emelkedtek.

Persze, mértékkel fogyasztva,  a húsnak is megvan a maga szerepe, de a világhírű japán belgyógyász, Dr. Hiromi Shinya szerint,  az ideális , a 10-15%-os húsfogyasztás,  a többi 85-90%-ot a zöldség ,  gyümölcs és a gabonafélék kellene kitegyék.   Ez sokak számára , nagyon ellenszenves megállapításnak tűnhet, de mindenképp hozzátartozik az igazsághoz. Rágódjunk rajta...

 

Van amikor nem elég csak tudni , hogy mi a jó. Ha megértjük, hogy miért jó a JÓ, sokkal könnyebben és természetesebben fogunk helyesen választani.

 

László Tünde Réka, táplálkozási tanácsadó

 

PS : azoknak, akiket részletesebben érdekel az enzim-téma, szívből ajánlom  Dr. Hiromi Shinya : The miracle of enzyme,(Enzima miracol).  Mindenki számára érthetően, egyszerűen és nagyszerűen magyaráz, de a csúcs az, hogy még nem akadtam rá a magyar nyelvű fordításra.