László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Hogyan segítsek a gyermekemnek?

Máj

07

Hogyan segítsek a gyermekemnek?

Mi a legjobb a gyermekemnek? Hogyan tudnám segíteni, hogy  ügyes, okos, egészséges, sikeres legyen?

Hogyan segítsek a gyermekemnek?Abban mindenki megegyezni látszik, hogy a legjobbat szeretné nyújtani a gyermekének, de talán  a legfontosabb kérdés, amire szülőként meg kellene találni a választ, hogy :

Mit jelent a jó? Mi fog igazán jót tenni a gyermekemnek?

Táplálkozás terén (is) igencsak megoszlani látszanak a vélemények. Van aki azt mondja, hogy mindegy mit, csak egyen valamit a gyermek, amúgy is rossz evő. Van aki a végletekig ellenőrzi az ételek egészséges voltát, és ott van az a kategória, aki állítja, hogy azt kell enni amit kívánsz, amit szeretsz és eszerint „neveli” mindenre nyitott, érdeklődő, épp az étkezési szokásait alakító gyermekét. Természetesen van egy réteg akinek nem áll módjában válogatni az ételek között, azzal eteti a családot amire épp telik a konyhapénzből. De ez egy másik téma...

Gondolom mindenki számára egyértelmű, hogy a gyermek elsősorban azt eszik, amit otthon(vagy az iskolában) elébe raknak. Bár sokan panaszkodnak, hogy a gyermek nem eszi meg a főzeléket, ez legtöbbször akkor fordul elő ha a gyermek tudja, hogy van más lehetőség is. Ha nem akarja megenni  az „egészséges” vacsorát, előbb-utóbb lesz keksz, tejbelaska, pattogtatott kukorica...hiszen senki sem akarja éheztetni a gyermekét!

A gyermekek elsősorban követik az otthoni példát és hozzászoknak az otthoni szokásokhoz. Ahhoz, hogy a gyermek egészségesen étkezzen, a család étkezési szokásai is egészségeseknek kell lenniük. Hiába szidjuk a gyermekeket hogy „csak hülyeségeket” esznek, ha azok, számukra bármikor, bárhol elérhetőek, ott vannak karnyújtásra  a fiókban. A kicsi gyermek mindig a legkisebb ellenállás felé fog haladni. Nincs honnan tudja, hogy mi a jó neki, azt fogja választani ami nagyon ízes, édes és legkevesebbet kell rágni.

Hogyan segítsek a gyermekemnek?Otthon mindenki azt az ételt eszi amit levett az üzlet polcáról, kifizetett és hazavitte vagy megrendelte. (vagy megtermelte, de ebben a kategóriában nemigen van hülyeség).

Ha mi teljes kiőrlésű kenyeret, avokádót, paprikát, paradicsomot, zöldhagymát, olivaolajat, vajat, halat, rizset, brokkolit és sárgarépát vásárolunk, akkor otthon ezekből fogunk főzni, ha pedig laskatésztát, paradicsomkonzervet és őrőlt húst vásárolunk , akkor abból fogunk vacsorát főzni.

Hogy mi köze van a bevásárlásnak a gyermekünk segítéséhez?

Minden a vásárlásnál kezdődik. Ott dől el, hogy mi kerül a család asztalára. Miután megvettük, már elég nehéz lesz nem megenni, mert senki sem dobja el szívesen az ételt. Ugye, nem?!

Vásároljunk sok friss zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű lisztből készült pékárút,  halat, joghurtot, kefírt, diót, mandulát, mazsolát, finom olajakat, salátákat, tofut, házi tojást, házi csirkét,  igazi csokoládét. Járjunk a piacra, vegyünk helyi termékeket helyi termelőktől. Fokozatosan, tudatosan, lépésről-lépésre haladva változtassunk. Ha már unjuk a sok tudatosságot, tartsunk kis szünetet, süssünk egy jó kis csokis muffint,  aztán kezdjük előlről. Senki nem állítja hogy egyszerű tudatosan élni, de nem is nehéz.  

Hogyan segítsek a gyermekemnek?Ha a gyermekünk megtanul egészségesen étkezni, jobban fogja bírni a mindennapi gyűrődést, jobban fog pihenni,több ideig lesz képes figyelni,  kevésbbé lesz beteges (vagy hisztis), kevesebbet fog hiányozni az iskolából, óvódából, kiegyensúlyozottan fog fejlődni, nem lesznek túlsúlyproblémái, nem kell majd gyermekkori cukorbetegségtől félni és sokkal nagyobb esélye lesz, hogy egészséges felnőtt váljon majd belőle.

Mert igaz, azt szeretnénk ha gyermekünkből kiegyensúlyozott, egészséges felnőtt válik majd,  aki sikeresen megállja a helyét az életben?!  Persze, tudom, ez nemcsak a kajától függ...de ha valaki még gyermekkorában megérti, hogy mit jelent egészségesen étkezni (és eleget mozogni), ez sokkal nagyobb nyereség, mint ahogy mi most gondoljuk. 

Mi kell ahhoz, hogy a gyermekek megértsék a normális, kiegyensúlyozott táplálkozás mibenlétét és fontosságát?

 

       1.Kell egy közösség/család, ahol ezt látja, tapasztalja, megszokja, eltanulja a jó szokásokat.

       2.Kell egy anyuka/apuka/nagymama/családtag aki ő maga is érti , hogy miért fontos egészséges ételt főzni a családnak és el is készíti, eléd rakja az ételt. Odafigyelést, tudatosságot igényel az egészség. Ha még nincs ilyen személy a családban, legyél Te az.    

      3.Az iskoláknak támogatniuk kell(ene) azokat a tevékenységeket amelyek a gyermekek egészséges fejlődését biztosítja. Az iskolákat nem lehet kihagyni, ugyanis naponta minimum annyi órát van egy gyermek iskolában, mint otthon. Az iskolában tanítani kellene, gyakorlati órákat tartani  az egészséges táplálkozási szokásokról.  Tanítsuk arra a gyermekeinket, hogy az egészséges kaja , menő, vagány dolog. Szebbek, jobbak, ügyesebbek lesznek tőle.

      4.A társadalom tudatosan kellene foglalkozzon a témával. Gondoljunk csak bele: minden nap eszünk és gyakorlatilag nincs tantárgy/forrás ahonnan megtanulhatná a gyermek , miért jó spárgát enni , miért fontos a gabonaszemet teljes egészében elfogyasztani. Jelen pillanatban, a lakosság nagyrészének nincs alapvető ismerete az egészséges táplálkozás fogalmáról. Legtöbben azt hiszik, hogy ez valami divat-hóbort vagy hogy ez nem mindenkinek járó, drága mulatság,  pedig csak egy alapvető szükségletről van szó. Itt szólítanám meg azokat akik közpénzekről(is) döntenek...érdemes lenne befektetni a gyermekek tudásában, egészségében. Tudom, most mindenki foglalt...de ez tényleg hasznos lenne

     5.Mindenkinek meg kell tudnia, hogy ez nem elsősorban pénzkérdés, hanem alapvető ismeretek, tudás kérdése.

Ahhoz, hogy egy gyermek megértse, a felnőttnek is értenie kell és hitelesen kell adnia a tudását.

Ha eddig elértél az olvasással és azt hiszed, hogy az egészséges táplálkozást szinte lehetetlen megvalósítani, igazad van. A jelenlegi közállapotok és kereskedelmi érdekek nem támogatják ezt a fajta tudás megszerzését. Hogy miért, az most mellékes.

 

Hogyan segítsek a gyermekemnek?Nem lehetetlen, egyszerűen el kell kezdeni . A lényeg az, hogy ha Te...Te ....meg Te is, felnőtt vagy gyermek, foglalkozni fogsz ezzel a témával otthon, az iskolában, az üzletben, az irodában, és odafigyelsz arra, hogy mit eszel , ez mind-mind hozzájárul majd, hogy a társadalom is változzon. Máról holnapra nem lesz nagy változás, de 1 év múlva, 5 év múlva biztosan lesz. Ez egy közép- és hosszútávú befektetés.

A tét egy egészségesebb, tudatosabb, pozitív értelemben vagányabb, nyitottabb, bizakodóbb társadalom. Ez talán idealista módon  hangzik, de a jelen realizmusát figyelembe véve,  nem lehet és nem is érdemes más módon megközelíteni a témát. Ismétlem: ez egy közép- és hosszútávú befektetés.

Ne feledjük, 1o-15-2o év múlva a gyermekeink is részeik lesznek az aktív felnőtt társadalomnak, annak a társadalomnak amelyik részben ma még ott ül az iskolapadokban.

Sok minden múlik rajtunk: rajtad, rajtam, mindannyiunkon.  

 

 Rajta, próbáld meg és tartsál kiSmile

Szeretettel,

László Tünde Réka táplálkozási tanácsadó