László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » gândim bine » E nevoie de schimbare

Noi

03

E nevoie de schimbare

E nevoie de schimbareConstat cu uimire, că pentru marea majoritate,  starea de boală este ceva normal, obișnuit. Cu o remarcă de genul  „ce să facem , asta e”,  ne scufundăm în dulcea neputință  și ne continuăm drumul, resemnați.  Pur și simplu, mulți nu știu, că într-o anumită măsură,  starea noastră de sănătate depinde de alegerile noastre. Mulți „nu cred în așa ceva”.  Da, e bine să crezi  în forțele proprii, în puterea Ta de a schimba, în familie, în bunul Dumnezeu,   etc. ..Și e bine să fii informat, educat și să îți trăiești viața în mod responsabil : să știi, de ce are nevoie organismul tău, ce te hrănește cu adevărat, ce îți chinuie digestia, corpul, mintea și viața...  

Nu știu când și ce s-a întâmplat, de când trăim cu acest „ce să facem, aste e”, dar sincer, pe mine mă surprinde ori de câte ori aud acest off...  Îmi dă senzația că ducem de o lipsă de voință,  în formă cronică.  Pe mai multe planuri. Acum nu voi trece pe teritorii precum societatea de azi, politicul de azi, tragediile care se întâmplă, dar totuși, am impresia  că în timpul comunismului,  societății noastre  i s-a administrat un fel de  ”somnifer”,  al cărui efect nu mai vrea să treacă...

De câteva zile sunt tristă, tristețe presărată cu sentimentul  neputinței și a furiei. Nu pot să nu mă gândesc la cei decedați la București,  în clubul Colectiv și la cei care au supraviețuit și încă nu se știe care le va fi soarta...Nu pot să  nu mă gândesc la faptul,  că poate simțul responsabilității și educația ar fi putut împiedica o asemenea tragedie.  Poate.

Avem nevoie de schimbare.  Pe mai multe planuri.  Avem nevoie de educație,  de conștientizare,  de responsabilizare.

O societate care se confruntă în permanență  cu boli multe și grave,  nu va avea niciodată puterea,  să-și  ducă până la capăt ideea de mai bine, inițiativele.  Este foarte important să știm, că noi, fiecare dintre noi, avem puterea să shimbăm ceva în bine.

Nu putem schimba faptul că, după toamnă vine iarnă, și că nu putem schimba faptul că soarele apune în fiecare zi.

E nevoie de schimbareDar,  depinde de noi, dacă ne îndopăm sau nu copiii cu bomboane și sucuri.  Depinde de noi să aflăm care sunt efectele devastatoare ale zahărului rafinat administrat zilnic în diferite forme, asupra pancreasului și creierului copilului nostru. Depinde de noi, să bem apă curată, pentru ca trupul nostru să se bucure de viață și să se realizeze cu ușurință procesele biologice normale.  Depinde de noi, să știm care sunt efectele benefice ale vegetalelor crude asupra organismului nostru și care este rolul enzimelor în viața corpului nostru. Depinde de noi,  dacă căutăm informația sau nu, dacă dorim să fim educați sau nu, dacă ne interesează sau nu propria sănătate.  Este alegerea Ta.

Poate nu ar trebui să ne grăbim cu criticile, la adresa altora. Poate mai întâi ar trebui  să ne ocupăm de  propria persoană. Dacă vom reuși, prin schimbările de mod de viață și/sau de comportament  să ne schimbăm în bine, vom fi mai sănătoși, mai echilibrați și mai energici. Cu timpul, sunt absolut sigură, că  se vor găsi persoane , care vor deveni curioase și ne vor urma exemplul.

Scriu aceste rânduri, cu multă convingere.  Prima dată am învățat practica pe pielea mea, după care mi-am început studiile, studii, care vor continua ceva vreme de aici încolo. Apoi mi s-a alăturat familia și cercul se extinde încet, dar sigur. Dacă eu nu aș fi început schimbarea, foarte probabil, că nimeni din jurul meu nu ar fi apucat pe calea schimbării. Fiica mea, pentru care sunt un exemplu (bun, sper), sigur nu ar ști care este diferența între pâinea albă și cea integrală, sau cât de bun este dimineața amarantul cu nucă, miere și scorțișoare.  

Nu este normal, ca dimineața să te trezești, fără chef de viață și obosită. Nu este normal să nu ai poftă de mâncare. Nu este normal să fii nervos/nervoasă și/sau stresat/stresată  la locul de muncă, ba chiar și acasă, nici dacă ești șef, nici dacă ești angajat . Nu este normal , ca după o zi lungă și solicitantă, să nu poți adormi. După o zi obositoare, ar trebui să dormi ca ursul iarna. Nu este normal să simți că nu mai poți,  dacă nu mănânci ceva dulce, sau dacă nu tragi un fum... Nu este normal să mănânci ca înfometatul când ajungi acasă și apoi să iei digestivul , pentru că  te simți de parcă ai fi înghițit un bolovan, care te trage în jos.  Și nu este normal să răcești de la cea mai mică adiere de vânt.  Nu este normal ca din cauza stersului, să nu ai răbdare cu copiii tăi și nu este normal ca la un moment dat,  să nu mai ai chef de viață.  Stare de boală este o situație de excepție, nu este regula.  

E nevoie de schimbareNormal este,  să găsim o modalitate de a ne păstra sănătatea , să dobândim vitalitate și să ne recăpătăm echilibrul.  De fapt, asta este cea mai mare provocare a vieții:  să găsești acel echilibru interior, care asigură a stare de bine a propriei persoane și să ai puterea să îndeplinești sarcinile de zi cu zi.

Dacă nivelul de energie al corpului nostru  crește, vom face față mai ușor provocărilor zilnice. Dacă dobândim vitalitate, starea noastră generală de sănătate se va înbunătăți.  Iar dacă starea noastră de sănătate este bună, este mult mai ușor să ajungem într-o stare de echilibru, de care vorbeam mai sus.

Hrana atent aleasă, sănătoasă,  ne ajută în mod cert, ca să avem mai multă energie și vitalitate.

Beneficiul major al schimbării stilului de viață este tocmai această vitalitate, această bună dispoziție și energie debordantă, care face posibilă să îți trăiești viața în mod firesc, fără boli.

Cu drag, László Tünde Réka, nutriționist