László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jó Legyek » Családnegyed, avagy egy élet nem elég...

Okt

30

Családnegyed, avagy egy élet nem elég...

Válófélben levőktől  vagy frissen elvált ügyfelektől hallottam néhányszor míg ügyvéd voltam....Úristen,  Kicsoda mellett éltem annyi év alatt, én ezt az embert nem ismerem, teljesen kifordult önmagából. Később én is "ügyfél" lettem.

Családnegyed, avagy egy élet nem elég...Válás, krízishelyzet, új élethelyzet. Erre az élethelyzetre nem lehet felkészülni, nem lehet jól csinálni. Ez az élethelyzet váratlan helyzetekkel állít szembe. Váratlan helyzetekben előfordul, hogy váratlanul reagálnak a szereplők. Általában a sértődöttség, a felháborodás, a csalódottság, a düh, a bosszúvágy, kikapja kezeink közül az irányítást....és észre sem vesszük, egy háború kellős közepén találjuk magunkat. Ha lejár a válás... néha kezdődik a gyerekcibálás.

Egyik csata a  másikat éri, harcolunk, megvívunk, megmutatjuk Neki is a Familiának is, hogy, még azért is...még azért sem. Mire vége a háborúnak, már nem is tudjuk miért harcoltunk. Mintha nem is velünk történnének a dolgok, ez egy rossz álom amiből várjuk, hogy minél előbb ébredhessünk. 

Ha nincs közös gyerek, akkor még szerencsésebb a helyzet, nincs harmadik elszenvedő. Ha van gyerek, akkor akaratlanul is, de ő(ők) lesz a legnagyobb vesztes.  Némán , néha sírva nézi miként tépik egymást azok, akiktől védelmet vár. Én úgy gondolom, hogy ez az a pillanat amikor a gyerekek lelkében valami örökre megváltozik. Ha eddig a pillanatig, azt gondolták, hogy biztonságban vannak a szüleik mellett, akkor most ez a biztonságérzet szilánkokra törik. Sok időbe kerül majd visszaerősíteni.

Családnegyed, avagy egy élet nem elég...Megfogalmazódik bennük,  hogy nem is olyan okosak ezek a felnőttek, nem is igazán tudják mit csinálnak, csak történik velük is az élet. Ahogy telik az idő, elkezdenek ők is kísérletezni, bepróbálkoznak a különvált szülőknél, később egymásnak ugrasszák őket. Megpróbálják a lehető legjobb helyzetet megteremteni maguknak, úgy, hogy mindkét szülőnek megkeresik s gyengéjét, a sajnálatát, a következetlenségét. Kialakulnak a végletek. Egyensúlyból a végletekbe kerülhet a gyermek. Tudni fogja melyik fog szalmapityókát sütni neki, akkor is , ha ez nem válik a javára és akárhányszor a „szegény” gyermek akarja. Mert ilyenkor tanulnak meg igazán „akarni” a gyermekek. És nem ők a hibásak...mi, Nagyok, nem tudjuk kezelni a helyzetet, nem találjuk meg azt az aranyközéputat amely a gyermek javára válik.  Mi ámbolygunk elől s a gyermek tévelyeg utánunk. Mi manipulálunk és megtanítjuk a gyermeket is, hogyan kell azt. 

Elfelejtjük , hogy nemcsak csalódott, megbántott emberek vagyunk, hanem anyák és apák is vagyunk, maradtunk. A gyermeket nem érdekli igazából, hogy ki a hibás, ő mindig azt szeretné majd, hogy a szüleit együtt lássa...s ha idővel rájön , hogy ez már nem lehetséges, megérti majd...és nagyon boldog lesz attól is, ha a szülők nem bántják már egymást és beszélgetni tudnak. Megérti a gyermek, hogy lesz majd még sok más családnév...de mindig a saját családnegyedéről fog álmodozni. 

Családnegyed, avagy egy élet nem elég...Ja, az igaz , hogy nem kell elvált szülőnek lenni ahhoz, hogy bemérjék a határainkat a gyermekeink. Minden gyerek ilyen vagy olyan formában, előbb vagy utóbb  megteszi, megpróbál minket. Ha van egy egészséges családi légkör, szeretet és tisztelet jelen vannak, a gyerek tudni fogja hogy fölösleges manipulálni, úgysem tudja  egymásnak ugrasztani a szülőket és nem tudja elérni az egyiktől azt, amit nem enged a másik.

Elvált szülők esetében sajnos, legtöbbször,  a gyerek is, meg a szülők is, meg kell járják a különköző mélységek és csapdák bugyrait míg rájönnek, hogy elváltak ugyan, de a szülői minőségük nem szűnik meg soha. Történhet akármi, jöhet akárki, ők a gyerek szülei maradnak. És ebben a szerepkörben meg kell tanulni beszélgetni, sokat, sokféleképpen, közös nevezőre jutni, egységes erőként működni.  A gyermeknek nem lesz más anyja és apja, csak a szülők maradnak a gyermekek várai.

Ne romboljuk le ezt a várat, vagy ha már tátongó lyukat ütöttünk a vár falán, próbáljuk idővel tatarozni, ne fújjon be nagyon a szél. Nincs, vagy nagyon kevés az elegáns válás. Ha közös kiskorú gyerekek vannak akkor szinte nincs is kúlturált szétválás. Tudom, nehéz. Az indulatok elborítják a józan gondolkodást, ez egy bizonyos fokig természetes. De tudnunk kell: a gyerekeknek mindkét szülőre szükségük van.(átlagos szülőtipusra gondolok - az alkoholizmus, esetleg agresszivitás, más kirívó körülmény – az más téma.)

Tanuljunk meg ebben az eszeveszett helyzetben is, szülőként is viselkedni, ne romboljuk földig a gyerekek várait , viselkedjünk úgy , hogy a gyerekek ebben az új helyzetben is merjenek bizalommal felénk fordulni és ne kelljen más menedéket keressenek a lelkük számára.

Családnegyed, avagy egy élet nem elég...Nehéz, de megéri, a gyermekeink lelki egészsége és még sok minden forog kockán, próbáljuk, addig míg újból élhető lesz a vár....legalább a gyermek számára, ha mi már képtelenek voltunk idejében megvédeni azt. 

                                                           

Türelem, bölcsesség, megértés, együttérzés – a várunk építőkövei. Rengeteg munkával jár, míg sikerül a birtokukba kerülni és nagyon könnyen odalesznek. Nehezen találjuk meg őket és könnyen elveszítjük. Kezdhetjük a keresést előlről. De akkor sincs más lehetőség, mint megtanulni a lehető legnormálisabban együttélni a új helyzettel.

Lehetőleg békében.  

 

Kívánom, hogy találjuk meg a legjobb eszünket és legszebb szívünket.

Szeretettel, László Tünde Réka

 

  • örömmel állapítom meg, hogy gyermekem Családnegyedében, a Sportgyár-Anna otthon, az Életgyár-Anya otthon és Székelyland-Apa otthon mellett is van egy-egy Beszédfülke. Jó sok időbe telt, míg rájöttem, hogy miért vannak ott. Kicsit ketrecesnek tűnik első látásra, de ha jól megnézem egy szép, kör alakú filegóriát is el tudok képzelni. A lényeg, hogy mindenkinél legyen Beszéd-FülkeSmile