Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță.
Noi
19
Într-o zi, fiica mea, a adus acasă de la școală, Cornul școlar SUCCES. Probabil l-a pus în sertarul cu pâine fără ca eu să observ .
L-am observat doar azi. De atunci a trecut o lună. Termenul de valabilitate al cornului este 6 (?!!) zile. Conform ștampilei de pe ambalaj, a fost produs la data de 12 octombrie 2015, cu termen de valabilitate până la 18 octombrie 2015. Oare ce au putut să pună în acest corn de succes, ca să reziste 6 zile?
Am găsit cornul școlar SUCCES, ambalat, foarte puțin mucegăit și bineînțeles tare, ca piatra. E normal să fie tare ca piatra după o lună, dar nu e normal să nu fie mucegăit aproape deloc.
Citesc ingredientele: făină albă tip 650, sare iodată, drojdie comprimată, margarină (uleiuri rafinate, hidrogenate, emulgatori, conservant, aromă unt, acidifiant), zahăr, apă potabilă. Producătorul norocos , care a câștigat licitația, este o societate din Turda.
Dacă numărăm, ingredientele normale ale unui corn, aceste sunt mai puține în acest corn(4), decât cele, care nu au ce căuta acolo(7). În mod normal , un corn mai sănătos ar trebui să conțină : făină de grâu integral, sau în cel mai rău caz, albă, drojdie, apă, lapte, poate puțin unt , poate niște semințe, așa , măcar de decor - să nu ni se reproșeze că ne întindem prea mult.
Cu aceste cornuri sunt îndopați copiii zilnic...Programul cornul și laptele, partea de corn, este un succes doar de formă. Se pare că fondul problemei nu a ajuns să fie dezbătută niciodată. Fondul are un aspect secundar... și de data asta.
Acest produs este nesănătos , pentru toți, nu numai pentru copii. Dacă ar fi foamete cruntă în țară, aș zice că e mai bun decât nimic...măcar umple golul din stomac. Probabil, din nefericire, există familii în țară, care au nevoie de acest corn. Dar chiar și așa, tot nesănătos rămâne.
Calitatea acestui produs trebuie să fie mult sub standardul normal, din moment ce conține atât de mulți aditivi. Nu este normal, ca un corn, care are pretenția să fie mâncat proaspăt, să aibă termen de valabiliate 6 zile!
Aș fi curioasă, cât plătește statul pentru un asemenea corn? Nu cred că e mai mult de 20 de bani, poate nici atât ( cei care știu, să mă anunțe). Nu învinovățesc firma producătoare, probabil din banii pe care îi ia de la Stat, cam atât poate să scoată.
Dar în anul 2015, să nu fie la Guvern cineva, din cadrul acestui program, care să întrebe un nutriționist, cât de benefic este margarina, uleiul hidrogenat, emulgatorul, conservantul, aroma de unt și acidifiantul pentru sănătatea copiilor noștri, mi se pare de necrezut. De necrezut, dar se pare că este adevărat.
Nici nu vreau să mă gândesc la faptul , că interesele economice sunt atât de importante, încât sănătatea copiilor noștri a ajuns să fie o problemă secundară. Se pare, că sănătatea nu are nici o legătură cu condițiile de îndeplinit din minunatul caiet de sarcini...
În calitate de nutriționist, propun ca programul Cornul și Laptele să fie schimbat, cu un corn sănătos și chefir, sau corn cu măr....Se poate și numai fructe, muuulte fructe, din producția locală.
Poate ar fi puțin mai scumpă, dar poate , copiii de azi, viitorul, merită atât.
László Tünde Réka, nutriționist