László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » mâncăm bine » Bunătăți de toamnă

Noi

05

Bunătăți de toamnă

Bunătăți de toamnăÎn așteptarea asta,  pe noul val de speranțe, m-am gândit să pregătesc ceva bun. Sper, să ne dea putere  și mai multă, să ducem până la capăt gândul bun...

Am pregătit piept de rață cu salată de crudități  și supă cremă de dovleac.

 

Piept de rață cu salată de crudități

Avem nevoie de un piept de rață, pe care, după ce o condimentăm cu sare, piper și usturoi, îl punem la cuptor, la foc potrivit. Să acoperim pieptul de rață, să nu devină uscat. Nu am avut chef de verdețuri azi, oricum salata care va însoți friptura noastră de rață va avea un gust intens și delicios, nu va fi nevoie de alte arome.  

Pentru salată, avem nevoie de o sfeclă roșie,  mijlocie, un morcov mare, jumătate de țelină și două mere dulci-acrișoare. După ce le-am curățat și le-am spălat, legumele vor fi răzălite mărunt, merele urmând să fie răzălite și ele, în bucăți puțin mai mari. Acum nu am adăugat nimic la aceste ingrediente, ar fi fost păcat să stric gustul intens al legumelor și al mărului crud cu alte ingrediente străine. În timp de scriu aceste rânduri, gust din salată și din pieptul de rață, e deliciosă. ...Da , de data asta nu stau la masă,  așa cum ar trebui,  mănânc în fața calculatorului, dar e o senzație foarte intensă și foarte prezentă...Mare păcat, că gustul mâncării nu poate fi transmisă live.

Bunătăți de toamnăAceastă salată de crudități poate fi folosită foarte bine și pe post de murătură. Se adaugă un fir subțire de hrean, se adaugă o lingură de oțet de mere și o linguriță de miere polifloră. Se amestecă bine, se pune totul într-un borcan din sticlă și la frigider cu el. Nu are nevoie de nici un conservant, dar e bine să o mâncăm cât mai repede. Cu cât este mai proaspăt, cu atât mai bine.

 

Supă cremă de dovleac

Acum câteva săptămâni am cumpărat din satul Bădeni, județul Cluj, un dovleac mare. L-am lăsat în curte, în frig, să se îndulcească și mai mult, iar azi am făcut o supă cremă din dânsul.

În timp ce dovlecii se rumeneau în cuptor, am pregătit baza pentru supa cremă, din legumele pe care le-am avut acasă: praz, pătrunjel și dovlecei. Le-am călit puțin pe unt (gras, de 82%), sare, piper, apă cât să le cuprindă și le-am lăsat să fiarbă până vreo 10 minute.  După ce am adăugat și dovlecii copți (doar interiorul, moale), am mixat totul, până am obținut o supă cremoasă, fină.

Bunătăți de toamnăSupa am să o servesc cu semințe de dovleac , ulei de dovleac și pâine integrală rumenită în cuptor.

Semințele de dovleac și toate semințele în general (excepție:sămânța de cânepă), înainte de a fi consumate se vor pune la înmuiat, în apă.  Preferabil  între 4 și 12 ore, în funcție de cât de mare sau mică este sămânța. Apa de pe semințe se aruncă iar sămânță trezită la viață de mănâncă. Nucile , migdalele se vor lăsa în apă cel puțin 8 ore,  în schimb, pentru sămânța de susan sunt suficiente 3-4 ore.

Acest procedeu prealabil, de a pune semințele în apă, este foarte importantă. Pe de o parte, sunt activate enzimele din sămânță, aceasta vor fi mult mai ușor de digerat, pe altă parte se va îndepărta acidul fitic din sămânță, acid care împiedică absorbția nutrienților din tractul intestinal.

Practic, dacă semințele nu sunt înmuiate în prealabil în apă,  le cam mâncăm degeaba, căci microelementele nu vor putea fi asimilate în mod corespunzător , din cauza acidului fitic din semințe.

 

Vă doresc poftă bună,

László Tünde Réka, nutriționist