László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » A fogyásról másképp

Okt

19

A fogyásról másképp

Mikor testsúlycsökkenésről beszélek, nem fogyókúrára  gondolok. Hidegrázásom van mindenféle kéthetes fogyókúra gondolatától. Én úgy gondolom, hogy a testsúlycsökkenés nem szabad erőveszteséggel járjon.  Ha a diéta alatt „elfogyunk”, elmegy az erőnk, kimegy belőlünk a víz és vitaminhiányos állapotba kerülünk, akkor  biztos, hogy elmegy a kedvünk mindenféle „fogyás”-tól és szomorúan állapítjuk meg, hogy ez nem nekünk való.

A fogyásról másképpA testsúlycsökkentés akkor lesz élvezetes, ha ezt lassan, akár hónapokon keresztül követjük, illetve, ha a zsírtömeg csökkenése mellett,  lassan növeljük az erőnlétünket, az életerőnket.  A fogyókúra legtöbbször az erőnk elfogyásához , a hosszútávú  életmódváltás pedig , egészséghez  és  jó erőnléthez vezet.

Ami a táplálkozást illeti, olyan módon kell táplálnunk a testünket, hogy  a vitaminok és nyomelemek ne „fussanak ki” belőlünk, hanem ellenkezőleg, még jobban beépüljenek oda, ahol szükség van rájuk.

Ha zavar minket a jelenlegi állapotunk, tömegünk, túlsúlyosnak érezzük magunkat, semmiképp ne alkalmazzunk tűzoltótehnikát. Rövidtávon nem érhetünk el tartós eredményeket. Íme néhány tény, hogy miért nem:

 • A szervezetnek időre van szüksége míg beindítja a zsírégetési folyamatát.
 • A léleknek  időre van szüksége, míg feldolgozza a „fogyás” nyomását, illetve csak lassan lehet elérni azt az állapotot, amikor a „fogyás szenvedése”  , testi-lelki élvezetté alakul.  Ha megmaradunk  a  szenvedés állapotában, szinte biztos, hogy a kilók visszamásznak .
 • A fogyásról másképpA szervezetnek  időre van szüksége míg kifejleszti az állóképességét. Két hét alatt nem lehet izmokat fejleszteni, erősíteni.
 • Időre van szükség , ahhoz, hogy felgyorsítsuk anyagcserénket. Igen, naponta minimum egyszer ki kell ürítenünk a salakanyagot.  Jól működő anyagcseréről akkor beszélhetünk, ha naponta kétszer is megtisztul a vastagbelünk. Meg lehet tanulni, melyek azok a szokások ,amelyek ezt lehetővé teszik.
 • A szervezet nem fogja bírni  hosszútávon a drasztikus megvonásokat. (pl. a szénhidrátok vagy a zsírok megvonását). Ha mégis megvonásos diétát alkalmaznál, ha befejezted, a szervezet igyekezni fog visszaállítani az „egyensúlyt” s ez  a kilók visszaszedését  is jelentheti.
 • Mivel mindannyian a szokásaink rabjai vagyunk,  minimum  21 napra van szükségünk, ahhoz, hogy egy bizonyos cselekvés,  szokássá alakuljon, addig is tudatosan , kitartóan , csinálni kell. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül a szervezet alkalmazkodási képességét.
 • A fogyásról másképpHa éhezteted a szervezetedet, az hamar rájön, hogy „vigyázat, kaja nincs” és takarékos üzemmódba fogja helyezni magát. Nincs kaja, nem égetünk: tartalékolunk. Röviden: naponta többször is kell enni...csak tudni kell mit, mikor és mennyit.
 • Csak lassan tudjuk megszokni az új ételeket, új ízeket. Nem lehet egyik napról a másikra csak párolt zöldséget és hajdinát enni. Az elején sok étel ízetlen lehet...idővel átnevelődnek az ízlelőbimbóink. Megtörténik, hogy idővel  olyan émelyítően édesnek fogod érezni a női szeszélyt,  hogy  két kanálnál többet meg sem fogsz tudni enni belőle.
 • Időre van szükségünk , ahhoz, hogy  megtanuljunk  kiegyensúlyozott étrendet , tápláló ételeket, élvezetes ízeket  összeállítani magunknak. El lehet menni egy hónapban egyszer tanácsadóhoz, de az nem lesz mindig melletünk. Ha tartós életmódváltást szeretnénk mi is szadabjára kell engedjük a fantáziánkat és rá kell jöjjünk szép lassan, hogy van élet, a nyakaskarajon túl is. Sőt egy könnyebb, izgalmasabb, érdekesebb , változatosabb világ fog elénk tárulni.
 • Minden átalakuláshoz időre van szükség. Ha engem kérdeznek, én hetente 300-500 g., maximum félkilónyi  fogyást tartok ideálisnak.
 • Ha a szervezet fokozatosan veszíti a zsírtömegét és közben  fokozatosan növeljük az erőnlétünket , szinte biztos, hogy  nem fogja sokként megélni, lassan megszokja a testünk is , a lelkünk is az átalakulást.
 • Időre van szükségünk, ahhoz, hogy a gondolataink , meggyőződéseink átalakuljanak: az életmódváltás célja a jó egészség és a jó erőnlét elérése.  A testsúlycsökkenés, az egészséges étrend és életmód természetes velejárója , csak mellékhatása a hosszútávú életmódváltásnak.
 • A fogyásról másképpIdőre van szükségünk ahhoz, hogy az étkezésnek ne legyen köze a lelkiismeretfurdaláshoz, hanem csak tiszta élvezetté váljon.

Nem csoda, hogy a tartós változáshoz idő kell, gondoljuk csak végig...azok az extra kilók sem két hét alatt másztak fel. Nos, idő kell ahhoz, hogy lemásszanak rólunk.  

Emlékszünk a jó régi köszönésre : Erőt, egészséget!?   Szükségünk  van rájuk. A Nap mindennap felkel, és mi vele együtt, estig pedig sok víz lefolyik a Szamoson...vagy a Küküllőn . A mindennapi teendőket végig kell csinálni.

Minél jobb a testi -lelki egészségünk,  erőnlétünk , annál könnyebb teljesíteni a napi feladatokat.  S ha még élvezni  is tudjuk az Isten-adta életünket, ennél többet, ember nem kívánhat magának.

 

Kívánok vidám életmódváltást,

Szeretettel, László Tünde Réka, táplálkozási tanácsadó