László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » 5+1 Nagyböjtre

Már

14

5+1 Nagyböjtre

5+1 NagyböjtreNemsokára teljes erővel ránkzúdúl a tavasz, a Nagyböjt már itt is van. Sokan gondolnak ilyenkor a megtisztulásra, salaktalanításra, fogyásra.  Nem fogok receptekről, módszerekről írni most, feltételezem, hogy az,  aki elhatározza,  hogy tisztítani fog, már tudja, hogy milyen tipusú tisztítókúrát fog követni.   

 

Ebben az írásban néhány általánosabb elvre szeretnék kitérni:

1.  Amennyiben tisztítani szeretnéd a testedet belsőleg is, tájékozódj. Keress, olvass, tervezz előre. Egy nem átgondolt tisztítókúrát nagyon hamar fel lehet adni, meg lehet unni, hatástalannak lehet nyílvánítani. A tisztítókúra, böjt, nem arról szól hogy nem eszel húst és mindent csinálsz tovább úgy, mint eddig.

 

2.  Igyál vizet.  Nem úgy mint eddig, hanem tényleg:  igyál meg napi minimum 2 liter tiszta vizet. Mérd ki egy 2 literes palackba, és estig kortyolgasd el.  Minél lassabban fogy el, annál jobban fog tisztítani. Ha egyszerre legyúrsz 1 literrel, az hirtelen átfut rajtad, rövid idő alatt több ásványi anyagot kimos belőled.

5+1 NagyböjtreA vizet vigyed magaddal mindenhova. A munkahelyedre, iskolába is,  bárhol lehet vizet inni. Amennyiben lehetőség van, legyen az a víz forrásvíz. Ha nincs, akkor legyen szénsavmentes.

 

3.  Amennyiben csak a húst szeretnéd kihagyni, ne vidd túlzásba a tejtermékek fogyasztását.

Ez különösen fontos az asztmás vagy egyéb légúti betegségekbe szenvedőknek,  pattanásos-gyulladásos bőrűek,    valamint a puffadós tipusúak számára. A tejtermékek nyálkásítanak, fenntartják a gyulladást, ez pedig az amúgy is krónikus betegnek több problémát jelenthet. A tejtermékek közül fogyaszd csak a  vajat és ritkán a kefírt.  Ha kívánod a sajtot egyél helyette tofut vagy inkább egyél gyakrabban halat.

 

4.  Ne hagyd ki a reggelit, de a vacsoráról minden második nap nyugodtan megfeledkezhetsz. A tisztulás a vastagbélben kezdődik, a vacsora kihagyása (és a vízivás) segíti a hatékony vastagbéltisztulást.      

 

5+1 Nagyböjtre5.  Koncentrálj a zöldekre. Madársaláta, papsaláta, zöldsaláta, spenót, zellerszár, brokkoli, zöldpaprika, medvehagyma, káposztafélék, petrezselyemzöld. Ezekből ami kéznél van,  egy jó maréknyit  turmixolj össze egy nagy pohár vízzel és két evés között nasiként iddogáljad. Vacsorahelyettesítőként is használható. Ha túlságosan „zöldízű”, turmixolj bele még egy fél almát.

 

+ 1  Ne egyél tartósított, adalékanyagos, mesterségesen színesített élelmiszert. Gondolok itt a pástétomokra, konzervekre, gyümölcslevekre, puffasztott, szivacsszerű kenyerekre, stb.  Az otthon eltett zakuszka még elmegy, de igazából csak a nyers és a frissen készült ételek-italok alkalmasak a tisztításra.

 

Kívánok mindenkinek méregtelen Nagyböjtöt,

László Tünde Réka,  táplálkozás és étrend tanácsadó