László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » mâncăm bine » Rețete de la malul mării

Sep

04

Rețete de la malul mării

Îmi place să plec în concediu undeva pe malul mării și pentru că revin cu idei și rețete noi.

Locurile noi, mai sudice, mediteraniene, sunt o sursă de inspirație din punct de vedere culinar. Mai exact, o perioadă nu mă mai plâng că nu știu ce să gătesc. Vreu să gătesc tot (aproape tot) ce am văzut pe acolo și asta îmi dă o stare de bine. 

Așa că azi v-am adus vreo trei rețete, toate fără gluten. Unele le știam și le-am îmbunătățit, altele sunt noi pentru mine. De exemplu, 

      1.  Humusul cu brocoli și fistic, este o noutate pentru mine.

Rețete de la malul mării Am fiert 1 kg de năut, din care au ieșit exact 6 porții. O porție am folosit-o la această rețetă,  celelalte 5 porții le-am pus în 5 pungulițe și la congelator cu ele. Nu prea îmi place gustul năutului din conservă, deși aceea e o opțiune practică.

 Rețeta e super simplă, ingredientele de calitate sunt secretul:

    -  Am pus într-un bol mai adânc cca. 200 gr. de năut fiert, 1 lingură de pastă de susan (tahini), sare, piper, după gust, 1 lingură de fistic măcinat, 2 lg de zeamă de lămâie, 2-3 bucățele de brocoli fiert în apă cu sare, 3 linguri de ulei de măsline de bună calitate, 3-4 căței de usturoi și un praf de oregano.

    -  Am mixat bine totul cu un blender vertical, apoi am decorat cu puțin ulei de măsline și semințe de fistic crud, zdrobite cu storcătorul de lămâie din lemn. E foarte bun pentru zdrobit fisticSmile

 

      2.   Ardei copți umpluți cu brânză feta:

Am luat opt ardei kapia roșii pe care i-am copt in cuptor (ler). După ce i-am decojit și i-am lăsat să se scurgă, le-am tăiat în două (de fapt s-au autofeliat singuri în 2-3 fâșii în timp ce i-am decojit).

Rețete de la malul măriiAm tăiat mici cuburi medii din feta și i-am înfășurat în fâșiile de ardei copți.

Am presărat oregano uscat și sare peste ardeii umpluți și am pus puțin ulei de măsline peste ei.

 Sunt minunați pe pâine integrală puțin prăjită.

   

 3.      Lasagna cu vinete și dovlecei:

 E o rețetă care necesită mai multe pregătiri prealabile, însă cu siguranță merită tot efortul. Eu am avut nevoie de cca. o oră pentru pregătire, apoi încă 45 de minute pentru coacere.

-          În prima fază am copt 1 vânătă și 1 dovlecel (feliate) în aparatul grill electric.


Rețete de la malul mării-          În a doua fază am pregătit sosul : 3oo gr carne tocată de porc, 3oo gr carne tocată de curcan, 1 ceapă mare, 2 ardei sau gogoșari roșii-tăiate mărunt, 1 morcov, sare, piper după gust, 1 linguriță de oregano sau mix de condimente mediteraniene și 30 ml ulei de măsline.

-          Toate acestea le călim împreună sub capac cca. 15 minute, apoi adăugăm cca 1 l de bulion. Le fierbem împreună încă 10 minute și sosul e gata.

-          Urmează asamblarea.  Într-un vas mai mare dreptunghiular așezăm straturile în felul următor:    un strat de sos, apoi cca 4 foi de lasagna – eu am folosit foi fără lasagna (marca Le Veneziane), iar sos, apoi un start de vinete coapte și una de dovlecei copți, apoi iar sos, foi de lasagna, sos, vinete, dovlecei, foi de lasagna și ultimul strat, sosul.

-          Am pus capacul peste vasul termorezistent și am pus totul la cuptor pt cca 30 de minute. După 30 de minute am adăugat cca. 8 felii de brânză maturată și am copt încă 15 minute. Brânza nu e obligatorie.

Poate ați observat, lipsește sosul alb. Prefer lasagna fără făină și lapte. Oricum e foarte gustos și savuros. Laptele și făina de grâu doar complică digestia.

Știți zicala: Dușmanul binelui e și mai binele. Când vine vorba de sănătate, această zicală e de actualitate și de luat în seamă. 

 

 

Vă doresc ca la început de toamnă  să aveți parte de sănătate și voie bună.

Poftă bună, 

László Tünde Réka, nutriționist 

și terapeut Bowen