Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță.
Noi
19
Faptul că nu consumăm produse de origine animală, nu înseamnă automat că avem o alimentație echilibrată și sănătoasă. Să recunoaștem, fără carne și lactate e mai dificil de gătit, dacă nu ai experiență în bucătăria vegetariană. Dacă renunțăm și la ouă, situația devine și mai complicată.
Ce ne rămâne, ce putem mânca?
1. În general leguminoasele ca fasole boabe, linte verde, linte roșie, năutul, mazărea uscată galbenă, sau mazărea verde congelată sau din conserve, sunt la mare căutare în această perioadă. Putem pregăti diverse preparate: supe creme (de linte roșie cu dovleac, de mazăre) sau felul doi (din fasole boabe, mazărea galbenă) sau chiar mic dejun (din năut putem prepara un humus delicios: năut fiert, 1 avocado, 1 lg pastă de susan, 3 căței de usturoi, ulei de măsline, zeamă de lămâie).
2. Legumele și frunzele verzi fac parte din elementele de bază ale alimentației vegetariene sau vegane. Salata verde, spanacul, valeriana și rucola sunt nelipsite când vine vorba de cină sau prânz. În zilele în care peștele este permis, se pot consuma cu sardine sau ton în ulei de măsline. În restul zilelor verdețurile pot fi consumate cu tofu, cu diverse semințe crude, avocado, roșii, porumb, morcovi, ceapă verde, fasole roșie, etc. La salate putem adăuga un măr verde, acesta va da un gust surprinzător salatei. Ca dressing vom folosi doar ulei de măsline, zeamă de lămâie, plante aromatice, sare.
Supele creme din diverse legume sunt o sursă excelente de nutrienți valorosi în zilele mai friguroase.
3. Cerealele și fulgii de cereale: mei, hrișcă, ovăz, orez integral, quinoa, orez basmati cu orez sălbatic, porumb, grâu integral. Putem să facem chiar noi un mix de fulgi acasă, din 2-3 feluri de fulgi (fulgi de orez integral, mei și hrișcă) la care putem adăuga in măcinat sau nemăcinat, fulgi de cocos și eventual un mix de fibre pentru cei care au probleme cu tranzitul. Pentru mic dejun le putem fierbe în lapte vegetal cu un praf de sare și câteva fructe uscate, banane, scorțișoare. Pare laborioasă alcătuirea mixului, însă îl faci o dată la 2 luni, îl ai mereu la dispoziție și știi ce conține.
4. Fructele proaspete sau uscate. Fructele le mâncâm întregi. Personal nu încurajez consumul de suc de fructe, din cauza nivelului ridicat de fructoză pe care o conține. Ocazional este în regulă, dar dacă vrem să consumăm fructe zilnic, cel mai bine este să le mâncăm întregi. Tractul intestinal are nevoie de fibre, iar fructele constituie o sursă sănătoasă de fibre.
5. Semințe și nuci. Deși de multe ori ne plângem că în zilele noastre alimentele nu mai sunt așa cum erau odată, aș dori să atrag atenția că totuși avem mult mai multe alimente la dispoziție, avem de unde alege, doar să știm să facem alegeri potrivite. În fine, mă bucur că acum găsesc nuci braziliene, nuci pecan, fistic sau caju. Mă bucur că găsesc semințe de dovleac decojite crude și ulei de dovleac, semințe de floarea soarelui crude, decojite, semințe de susan albe și negre, semințe de chia sau nuci. Nucile noastre și migdalele să le hidratați peste noapte, veți descoperi gusturi noi și mai delicate. Datorită procesului de hidratare, nucile se vor digera mai ușor și se vor asimila mai bine.
6. Uleiurile și unturile din diferite semințe și nuci. Uleiul de măsline, uleiul de nuci, uleiul de mac, uleiul din sâmbure de struguri, uleiul de cocos sunt grăsimi sănătoase, recomandate a fi consumate și în această perioadă. Uleiul de mac de exemplu, este benefic pentru prevenția osteoporozei, iar untul de migdale poate înlocui cu succes untul clasic.
7. Lapte vegetal și tofu. Laptele de migdale, ovăz, orez, fistic, nuci sau de cocos, pot să înlocuiască cu succes laptele de vacă, cu condiția să găsiți o firmă care face un produs de calitate, fără a folosi aditivi alimentari în exces. Mie îmi place foarte mult Isola, care face un concentrat de lapte cocos și de lapte de migdale foarte bun. Într-o zi m-am aventurat să fac cremeș cu acest lapte de cocos, rezultatul fiind mai mult decât mulțumitor.
De altfel se poate face extrem de ușor și acasă lapte vegetal, fără conservanți sau aditivi: 3o gr. de nuci crude de caju, și 1oo gr cremă de cocos, 5oo ml apă călduță (nu fierbinte!), un praf de sare. Punem totul într-un blender mai puternic și mixăm cca 2-3 minute. Obținem o băutură spumoasă, ușor spumoasă, precum laptele prospăt. Rezistă 48 de ore la frigider.
8. Alte bunătăți cum ar fi ciocolata neagră, oțetul de mere, oțetul balsamic, pasta de susan (tahini), hreanul, muștarul franțuzesc cu boabe întregi, condimentele mai picante sau plantele aromatice, ne vor face meniul mai interesant în zilele de post și de cumpătare. Mierea poate fi consumată, dacă nu sunteți vegani, mierea fiind produsă de albine.
În ultima perioadă am descoperit o delicatesă, și anume dulceața de ceapă roșie. Se potrivește foarte bine cu pateul de linte, rețeta aici.
Vă las aici rețeta de dulceață din ceapă roșie, poate o încercați și voi acasă:
- 1 kg ceapă roșie, tăiate fâșii
- 2 lg. zahăr brun, 50 ml oțet balsamic, 30 ml ulei de măsline, sare, piper după gust, 6 buc. enibahar, 6 buc. cuișoare și 100 ml vin roșu sec, de bună calitate.
Ceapa se călește puțin în uleiul de măsline, 2-3 lg apă cu sarea și piperul. Apoi se adaugă restul ingredientelor și o fierbem la foc mic până la evaporarea completă a apei.
Vă doresc zile senine și multă sănătate
Nutriționist László Tünde Réka