László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » ne simțim bine » Cum să îți pregătești sistemul imunitar pentru toamnă?

Iul

24

Cum să îți pregătești sistemul imunitar pentru toamnă?

Deși suntem încă în luna iulie, și ne confruntăm doar cu valuri de căldură, dacă avem noroc, dau peste noi valurile mării, există totuși posibilitatea ca, în toamna și iarna care vine, să treacă pe la noi și alte valuri, mai puțin plăcute.

În această perioadă merită să ne gândim ce putem face pentru imunitatea noastră, să o pregătim cât mai bine de perioada rece. Până la urmă sistemul nostru imunitar are rolul decisiv în prevenirea și combaterea bolilor, astfel că merită toată atenția noastră.

Iată câteva aspecte care ar putea fi utile:

1. Renunță la lapte și produsele lactate!

Da, sună drastic, și mulți vor zice: ”e cam mult, nu pot”. Recunosc, că și mie mi-a luat câțiva ani până am acceptat că produsele lactate de origine animală sunt o mare problemă pentru sistemul imunitar. Poate nu chiar pentru toată lumea, dar cu siguranță pentru majoriatea oamenilor.  Dacă alergiile îți fac probleme, ai sistemul respiratos mai sensibil, suferi de astm,  răcești ușor, ai probleme digestive frecvente, sau eczeme, dermatite în mod repetat, e bine de luat în considerare renunțarea la lactate.

Îmi plac și mie produsele lactate, dar încerc să limitez consumul acestora la iaurt, chefir și brânză de capră. Și pe acestea le consum  rar, având perioade când nu le consum deloc.

În calitate de nutriționist, am citit mult despre efectele nedorite ale laptelui și lactatelor, însă atunci când și în cadrul cursurilor de terapie Bowen m-am întâlnit cu aceeași idee, m-am convins că merită luată în serios.

 

2.Limitează drastic consumul de zahăr!

Nu e ușor nici cu dulciurile. Sunt extrem de multe persoane, pentru care dulciurile sunt mai importante decât mesele regulate, normale. Prăjiturile, una mai bună decât cealaltă, croissantul cu ciocolată, biscuiții, napolitanele, fac parte din dieta zilnică a adulților, dar din păcate și a copiilor de toate vârstele.

În loc de dulciuri, încercați fructe uscate (nu confiate cu zahăr!), migdale, nuci, alune. În loc de zahăr (alb sau brun – totuna) folosiți eritritol în cafea sau la prăjituri.

Nu trebuie să renunțăm definitiv nici la prăjituri, dar va trebui să înlocuim anumite ingrediente cu altele mai sănătoase și mai puțin calorice.

Cum să îți pregătești sistemul imunitar pentru toamnă?Azi v-am adus un brownie de vară, cu zmeură:

Ingrediente: 5 ouă întregi, un praf de sare, 15o ml cremă de cocos, 1oo g eritritol, 2 lg. praf de cacao, 1 plic praf de copt, 8o g făină de ovăz, 5o g făină de grâu, 1oo g zmeură și 5o g ciocolată amăruie.

Mod de preparare: ouăle întregi le batem spumă cu eritritolul (spuma nu va fi tare), apoi adăugăm și restul ingredientelor. Zmeura și ciocolata mărunțită le folosim ca decor, presărându-le pe prăjitura coaptă pe jumătate.   

3. Bea zilnic apă plată (dacă e posibil, de izvor), 30 ml/kg corp. Astfel, dacă greutatea ta este de 50 kg, e suficient să bei 1,5 l de apă, însă pentru o persoana de 80 de kg, cantitatea de apă necesară este de 2,4 l pe zi (30mlx80).

4. Practică un sport care îți place!

Alege un sport pe care o practici cu plăcere, și pune-te în mișcare. Dacă în apropierea locuinței tale este bazin de înot, profită de ocazie. Înotul este cel mai bun prieten al sistemului limfatic și al sistemului imunitar, indiferent de vârstă.  Sportul practicat în aer liber aduce beneficii în plus.

5. În ceea ce privește vitaminele, mineralele și alte suplimentele alimentare, sunt convinsă că toți cunoașteți combinația vitamina C+vitamina D+zinc. În perioada verii nu trebuie să le luăm, doar dacă ne-a prins răceala. În rest, e suficient dacă le luăm în perioada toamnă-iarnă, periodic, sau conform sfatului medicului.

Pentru imunitate, preventiv, funcționează extrem de eficient extractul gemoterapic de măceșe (2x2ml diluat în puțină apă). Extrasele gemoterapice sunt remedii foarte utile, pe care le recomand, și le folosesc și eu.

Dintre suplimentele alimentare curcumina și uleiul de krill au efecte puternic antiinflamatoare, cu precizarea că pentru cei care iau regulat anticoagulante, aceste suplimente se vor administra doar sub supravegherea unui medic.

 

Cum să îți pregătești sistemul imunitar pentru toamnă?Dacă vrei  să îți suplimentezi rezervele de vitamine și minerale din surse naturale, îți propun un shake cremos de banane cu afine și 1 lingură de polen crud. Acesta se va consuma zilnic, între micul dejun și prânz, ca gustare.

 

6. În cazul copiilor, protocolul Bowen pentru imunitate funcționează minunat, acesta constând în 5-7 ședințe de terapie Bowen. Acesta se poate aplica preventiv, de regulă înainte de instalarea sezonului rece.  Pentru cei care suferă de alergii,  recomandarea este, ca protocolul de terapie Bowen să se aplice înainte de perioada de activare al alergiilor, în scopul prevenirii simptomelor neplăcute.

De asemenea, terapia Bowen s-a dovedit a fi eficientă în atenuarea simptomelor post-Covid, cum ar fi: sinusurile iritate sau dureroase, anxietate, depresie, tuse prelungită, insomnii, dureri articulare, dureri de cap sau oboseală cronică.

După atâtea valuri de Covid, cred că este evident pentru toată lumea faptul, că în procesul de vindecare, imunitatea proprie își spune cuvântul.  Vaccinul și asistența medicală sunt importante și ele , dar la fel important este faptul, că și noi putem să ne îmbunătățim sănătatea și calitatea vieții, prin alegerile noastre făcute zi de zi, în mod conștient. 

 

Vă doresc o vară minunată și vacanță fără griji,

László Tünde Réka,

Nutriționist și terapeut Bowen, nivel master.