Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță.
Apr
28
Azi aș vrea să mă adresez în mod special celor, care suferă de boli cronice: diabetici, obezi, celor care suferă de dezechilibre în funcționarea tiroidei, boli cardiovasculare, hipertensivi, celor care suferă de diferite boli autoimune, de insuficiență renală, boli articulare-inclusiv gută, celor care suferă de diferite tipuri de alergii, asmatici, celor care suferă de diferite dezechilibre hormonale/ginecologice, persoanelor care suferă de depresie sau anxietate, bolnavilor de cancer, etc. Practic, putem vorbi de toți bolnavii, care necesită tratament medicamentos permanent și supraveghere medicală periodică.
În aceste vremuri, este extrem de important de știut, ce putem face noi pentru sănătatea noastră. Cum putem să ne îmbunătățim starea generală de sănătate? Cum pot avea grijă de ei bolnavii cronici, în aceste zile, când accesul la serviciile medicale este mai dificilă, din cauza pandemiei?
Această perioadă, care ne pune la încercare pe toți, poate fi privită și ca o oportunitate. Putem învăța și afla mai multe despre cum putem să ne ameliorăm starea de sănătate, putem învăța despre imensa forță a prevenției, despre alegeri conștiente, dar și despre capacitatea noastră de a ne adapta și de a ne schimba.
Starea generală fizică și psihică a bolnavilor cronici se poate înbunătăți în mod evident, după ce adoptă o alimentație potrivită nevoilor sale. Meniul personalizat conține între 3 și 5 mese pe zi, în funcție de afecțiune.
Scopul meniului este să ofere bolnavului toți nutrienții de care are nevoie, și să îl învețe să evite alimentele care duc la agravarea bolii, de care suferă. De exemplu, pentru cei care suferă de boli renale sau gută, consumarea spanacului, roșiilor, ciupercilor și a cărnii de vită/porc nu este recomandată, însă pentru o persoană care suferă de anemie feriprivă aceste alimente sunt permise. Sunt importante de asemenea cantitățile și combinațiile dintre diferitele alimente.
Este extrem de important, să ajungem la o greutate corporală adecvată vârstei și înălțimii pe care o avem. Dacă ar trebui să dau doar un singur sfat, aș recomanda reducerea cât mai rapidă și cât mai drastică a consumului de grăsimi saturate și de zahăr rafinat (alb sau brun), aceștia fiind niște compușii care împiedică buna funcționare al sistemului imunitar și susțin procesele inflamatorii în organism. Când vorbesc de zahăr, mă gândesc la tot ce înseamnă prăjituri clasice, dulciuri, biscuiți, budinci, clătite, etc. Combinația clasică dintre făină, zahăr și lapte, este una dintre cele mai dăunătoare, atât pentru sistemul digestiv cât și pentru sistemul limfatic. Această combinație se comportă precum un lipici în sistemul gastro-intestinal, dar și în cel limfatic. Iar când mă gândesc la grăsimi saturate, asta include inclusiv carnea roșie și lactatele grase.
Pe parcursul dietei, se recomandă continuarea administrării medicamentelor prescrise de medic, însă după 2-4 luni se recomandă o nouă consultație la medicul specialist, pentru efectuarea unui nou set de analize, și reevaluarea stării de sănătate. De obicei bolnavii cronici, după o anumită vârstă iau zilnic mai multe medicamente. Dacă, după câteva luni, ajungem să reducem numărul medicamentelor măcar cu un singur fel, sau reușim să reducem doza zilnică necesară, deja e un câștig semnificativ. Ficatul va avea mai puțin de procesat, efectele adverse vor fi mai puține, etc. Reușita unui meniu personalizat depinde de mai mulți factori: vârsta pacientului, vechimea bolii, dar și de atitudinea și determinarea acestuia.
Un meniu personalizat nu ține de domeniul fantasticului, în opinia mea este ceva ușor de realizat. Gândiți-vă, ce transformare incredibilă pentru un pacient, care avea scaun odată pe săptămână toată viața, și după 3 săptămâni de dietă avea scaun zilnic, fără medicamente sau alte dispozitive ajutătoare (exemplu real din practica proprie).
Nu pot să nu mă gândesc la faptul, că în viitor va fi și mai greu pentru bolnavii cronici. Acest virus nou, exercită în primul rând o presiune psihică asupra tuturor, dar în special asupra bolnavilor cronici. Mulți dintre ei suferă de anxietate și au nopți nedormite, deși în vremurile astea nu trebuie să fii neapărat bolnav cronic, ca să suferi de așa ceva.
Situația se va îmbunătăți, deja azi știm mai multe despre virusul acesta nou, decât acum două luni. Se vor găsi noi scheme de tratament și poate se va întrezări și un vaccin (personal, cred, că dacă se va găsi un vaccin, probabil va fi ceva asemănător vaccinului antigripal, care va trebui repetat periodic, iar în cazul acesta se vor formula alte întrebări și vor fi alte probleme...în fine vom vedea la momentul oportun).
Până când lucrurile vor intra în ritmul lor normal, nu ne rămâne decât să ne gândim ce putem face noi, cu mâinile noastre, pentru sănătatea noastră. Ce putem schimba, ce depinde noi?... Pentru că zilele astea chiar nu merită să ne încărcăm cu alte probleme, pe care noi nu le putem influența.
În situația dată, dacă reușim să ne îmbunătățim starea generală prin alimentație, atunci merită să acordăm o atenție sporită problemei. Astfel, vom avea încă un motiv în plus, ca dimineața să ne trezim, și să zâmbim încrezători.
Cu drag și să ne vedem cu bine!
Nutriționist, terapeut Bowen și fitoterapeut