László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » ne simțim bine » Cum ne ajută terapia Bowen?

Ian

31

Cum ne ajută terapia Bowen?

Azi voi răspunde la întrebările rămase fără răspuns în articolul precedent, sperând să ofer o imagine de ansamblu asupra terapiei Bowen.

Cum ne ajută terapia Bowen?Cum acționează terapia Bowen?

Această terapie activează capacitatea de vindecare a  fiecărui organism pe care este aplicată. Cu ajutorul  mișcărilor specifice Bowen, corpul reușește să se liniștească și să își îndrepte energia  și atenția  spre vindecare  sau,  dacă vreți, corpul relaxat și scos din starea de alertă, are timp și posibilitate să se ocupe de refacere. Terapeutul transmite semnale sistemului nervos  prin mișcări efectuate pe mușchi, tendoane, ligamente sau nervi,  iar corpul pacientului va răspunde în propriul său ritm, în funcție de capacitatea și posibilitățile sale.

Prin urmare, putem spune că Terapia Bowen acționează pe două planuri, acordă timp pentru relaxarea corpului și prin mesajele primite,  pornește, activează capacitatea de autovindecare al organismului. 

Capacitatea de vindecare există în fiecare dintre noi, aceasta fiind mai mult sau mai puțin activ, în funcție de mai mulți factori. Un factor important este vârsta. Cu cât înaintăm în vârstă, capacitatea de autovindecare scade, ajungând ca la finele vieții, aceasta să fie extrem  scăzută. Starea generală  a pacientului, din punct de vedere fizic, dar și psihic, influențează și ea viteza de vindecare, iar intenția și determinarea pacientului de a se vindeca este foarte importantă, indiferent de metodă.

Cum ne ajută terapia Bowen?Pe perioada tratamentului recomandăm pacienților noștri să consume suficientă apă curată, necarbogazoasă (cca 6-8 pahare de apă pe zi). O  fascie bine hidratată transmite mult mai bine mesajele primite.  Se știe că orice nutrient sau substanță activă dintr-un medicament ajunge la destinație cu ajutorului apei, care are rolul transportorului în organism.

De câte ședințe avem nevoie?

Nu există o rețetă predeterminată pentru fiecare dintre afecțiuni.  Fiecare dintre noi suntem diferiți, cu capacitate de vindecare diferită și în mod sigur cu atitudine diferită față de greutățile pe care le întâmpină corpul și/sau sufletul nostru.

Dacă în cazul unei simple dureri lombare, în cazul unei persoane relativ tinere de multe ori sunt suficiente 3-4 ședințe, în cazul unor dezechilibre hormonale care privesc tiroida sau organele de reproducele, lucrurile stau diferit.  Pentru echilibrarea unor sisteme hormonale avem nevoie de mult mai mult timp și ca terapeuți urmăm protocoale specifice , stabilite pentru aceste afecțiuni specifice.

În situația durerilor ce privesc sistemul  scheleto-muscular, în general  după  4-5 ședințe pacientul  simte o diferență concretă, înbunătățirile fiind între 50 sau chiar și 100% fată de starea în care s-a prezentat la cabinet.

Cum se desfășoară o ședință de terapie?

Ședințele de terapie Bowen se fac de regulă o dată la 7 zile, iar în anumite situații o dată la 14 zile. Mai repede de 7 zile se fac doar în mod excepțional. Durata ședințelor  variază între 60 și 120 de minute. Majoritatea ședințelor durează  cca. 90 de minute.

Cum ne ajută terapia Bowen?Terapeutul  va aplica anumite mișcări pe care Dvs. le veți simți ca niște presiuni de o intensitate mai mică sau mai mare, iar între seturile de mișcări veți avea pauze. Pauza este foarte importantă, având dublu scop: acela de relaxare a corpului și de integrare al mesajului de către sistemul nervos, mai exact de către sistemul nervos vegetativ / autonom. Recomand celor care apelează la terapia Bowen să nu se grăbească, pauzele între seturile de mișcări sunt în beneficiul pacientului. E foarte bine dacă în timpul sedinței de terapie reușiți să dormiți.

Scopul terapiei  Bowen este de a restabili echilibrul  natural al organismului. Este un tratament holistic, care acționează de fiecare dată asupra întregului organism. Nu este un tratament alternativ, nu înlocuiește medicina clasică, ci o completează cu rezultate foarte bune. Pacienții sunt încurajați să urmeze planul de tratament prescris de medic, dar și să efectueze controale periodice pentru a stabili doza potrivită de medicamente.

Pe perioada în care beneficiem de ședințe Bowen e bine să nu le combinăm cu masaj, chiropractică sau alte tratamente fizioterapeutice care presupun unde electromagnetice, ultrasunete,  băi foarte calde sau foarte reci sau alte tratamente care implică folosirea unor energii.  În schimb terapia Bowen poate fi combinată  cu homeopatia, kinetoterapia (terapie prin mișcare), cu un plan de nutriție echilibrat potrivit nevoilor pacientului sau cu medicamente alopate. 

Mișcarea, cum ar fi plimbările sau înotul sunt  benefice și chiar recomandate pe perioada terapiei Bowen.  După anumite proceduri , terapeutul vă va recomanda  anumite exerciții fizice simple și ușor de executat, pe care le veți face acasă, începând cu ziua care urmează  după tratament, eventual vă va explica care sunt activitățile pe care ar fi bine să le evitați în scopul remedierii.

Trebuie să cred în această terapie pentru a avea efect?

Nu avem nevoie de vreo credință specială în acest sens. În schimb avem nevoie să credem în capacitățile proprii de vindecare, de o atitudine pozitivă și de intenție de vindecare. Orice cale de restabilire a sănătății am alege, avem nevoie de aceste ingrediente pentru a obține rezultatul pe care ni-l dorim.

Se întâmplă să vină la cabinet oameni care recunosc  (sau nu), că au fost convinși de alții, să încerce terapia Bowen.  De multe ori, aceste persoane vor fi  foarte mulțumite de rezultate, cu condiția să nu abandoneze după prima ședință.  În cele mai multe situații problemele se sănătate ale pacienților au evoluat în timp , devenind boli cronice, astfel că vor avea nevoie răbdare pentru a primi semnale  de înbunătățire din partea corpului. 

Din experiența mea personală, dar și pe baza rezultatelor obținute cu pacienții , vă pot confirma că fiecare ședință de terapie Bowen e un pas spre mai bine.  Cu acești pași mai mici sau mai mari,  în funcție de capacitatea proprie de refacere,  fiecare ne croim un drum care duce spre o stare de echilibru și senzație de bine.

Cum ne ajută terapia Bowen?În România funcționează Asociația Terapeuților Bowen, responsabilă printre altele cu instruirea și formarea continuă a terapeuților. Pentru detalii și lista terapeuților din țară  www.bowtech.ro

În Cluj Napoca și Florești pentru programări puteți apela:  0751 584 250  sau  0744 706 120.

 

Vă doresc multă sănătate și zile bune,

László Tünde Réka,

terapeut Bowen  și nutriționist