László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » ne simțim bine » Când ne ajută terapia Bowen?

Ian

21

Când ne ajută terapia Bowen?

Când ne ajută terapia Bowen?Ca terapeuți  de multe ori ne întâlnim cu diverse întrebări: la ce ajută terapia Bowen, care sunt afecțiunile care pot fi ameliorate,  de câte ședințe am nevoie, cum acționează terapia, cum se desfășoară o ședință , dacă trebuie să crezi în această terapie ca ea să funcționeze, etc. 

În acest articol voi încerca să grupez principalele afecțiuni cu care se prezintă pacienții pentru terapia Bowen, urmând  să răspund și la celelalte întrebări.

Terapia Bowen  nu înlocuiește medicina alopată, dar o completează cu rezultate remarcabile.  În cazul în care pacientul are simptome supărătoare pe o perioadă mai lungă, este trimis la medic pentru un diagnostic clar, după care, vom ști mai bine care este planul de terapie potrivit pacientului. Aceasta este o terapie holistică, care se adresează întregului organism, scopul final constând în reechilibrarea fizică, dar și psihică.

1. Cel mai frecvent  terapia Bowen este asociată cu afecțiuni  scheleto-musculare, cum ar fi:  dureri de spate,  dureri de-a lungul coloanei, dureri cervicale dar și cu  durerile articulare cum ar fi durerile de genunchi, umăr, cot, încheietura mâinii,  glezne ,  șold, sacrum sau chiar dureri persistente de coccis.  În majoritatea cazurilor, durerile de acest gen dispar , în alte cazuri se ameliorează pentru o perioadă mai mult sau mai puțin lungă (de exemplu în situația durerilor cronice și la persoane mai învârstă).

2. Mai puțin este cunoscut faptul că, pe lângă afecțiunile legate de sistemul scheleto-muscular, terapia Bowen s-a dovedit a fi util în cazul unor afecțiuni care își au cauza în diferite  dezechilibre hormonale. De exemplu, se aplică în cazul unor dezechilibre în funcționarea  tiroidei, ca hipo- , respectiv hipertiroidismul  sau boli autoimune ale tiroidei ( Hashimoto).  Avem răspuns favorabil de asemenea în cazul dezechilibrelor hormonale la nivelul sistemului reproducător în general  (infertilitate din cauze neidentificate, simptome legate de menopauză-bufeuri, insomnii, etc.), al ovarelor (de ex.ovare polichistice) precum și al uterului  (ex. endometrioza, sângererări abundente).

În situația afecțiunilor care presupun un dezechilibru hormonal , durata tratamentului este mai lungă, deoarece  echilibrarea  la acest nivel se produce mai lent, terapia Bowen având rolul de a regla un sistem care cel mai probabil este disfuncțional de o perioada mai lungă. Pentru reechilibrare, folosim protocoale  concepute în mod special pentru astfel de afecțiuni. După câteva luni de ședințe, cel mai adesea pacientul se întoarce cu analize înbunătățite, efectul direct fiind echilibrarea sistemului și a întregului organism, precum și o mai bună calitate a vieții. 

Când ne ajută terapia Bowen?3. La nivelul sistemului gastro-intestinal ,  terapia se aplică cu rezultate notabile cel mai frecvent în cazul unor afecțiuni ca: gastrita cronică, reflux, diareea, constipația cronică, hemoroizi , fisuri anale,  probleme cronice ale vezicii biliare, sindromul colonului iritabil și alte boli inflamatorii ale intestinelor. 

Mai rar am întâlnit situații de intoleranță alimentară. În situația dată, având de-a face cu o mica pacientă de 1 an, am obținut rezultate concrete ( în cazul ei a putut să consume din ouă și vinete fără vreo reacție) însă a rămas cu o sensibilitate ridicată la alți componenți chimici .

Cel mai grav caz întâlnit de mine și rezolvat cu terapia Bowen și nutriție adecvată,  a fost o diaree recurentă, pacienta fiind infectată la spital cu bacteria Clostridium difficile, de două ori consecutiv. Tratamentul l-am început pe perioada  celui de-al doilea episod de infecție. Pe lângă tratamentul recomandat de medic, am aplicat terapia Bowen și un plan de nutriție care,  printre altele, a exclus în totalitate lactatele. Spre fericirea tuturor, infecția nu a mai recidivat.

4. Se aplică cu succes în situația unor afecțiuni respiratorii, de la răceli minore, bronșite,  până la reacții alergice la nivel pulmonar  sau al călior respiratorii superioare.  Simptomele căilor urinare sunt  ameliorate și ele în urma tratamentelor cu terapia Bowen. În aceste situații  aplicăm în primul rând proceduri limfatice, cu scopul de a echilibra sistemul limfatic, responsabil pentru buna funcționare  al sistemului imunitar. Este important de menționat  că, scopul nu este să ”creștem” imunitatea, întrucât un sistem imunitar prea activ va produce reacții mult prea agresive față de anumiți factori externi  (astfel apar reacțiile alergice exagerate precum , secrețiile abundente,  mâncărimi, erupții la nivelul pielii, crize de strănut sau tuse, etc.).Terapia Bowen contribuie la echilibrarea imunității.

5. Frecvent apelează la terapia Bowen persoane care suferă de diferite tipuri de dezechilibre la nivelul sistemului nervos. Astfel,  în caz de anxietate, depresie,   insomnii, lipsa de apetit,  dureri de cap cronice, migrene sau vertij de origine neclară, terapia Bowen  poate fi aplicată cu succes. La unele persoane rezultatele îmbucurătoare apar după doar câteva ședințe, în timp ce alții au nevoie câteva ședințe în plus în funcție de vechimea problemei, vârsta pacientului și starea generală a organismului.

Când ne ajută terapia Bowen?Am avut o pacientă tânără, care, după ce a fost consultată de medic, s-a prezentat la cabinet cu epuizare nervoasă și vertij sever. După prima ședință de terapie Bowen, a avut înbunătățiri de 60-70%, iar după a treia ședință, amețelile au dispărut. 

6. Pentru femei însărcinate, copii, mame:

Terapia Bowen este pentru oricine, chiar din prima zi de viață. Bebelușii care se bucură de terapie trec mai ușor prin trauma nașterii, au mai puține dureri cauzate de colici. În caz că suferă de conștipație sau reflux, după câteva ședințe acestea se reglează.  De asemenea perioada aparției dinților este mult ușurată prin aplicarea unor proceduri Bowen.

Femeile însărcinate care beneficiază de terapie înainte de naștere, vor avea o naștere mai ușoară, relaxând musculatura zonei pelvisului, iar după naștere vor avea mai puține probleme cu lactația.

Situațiile amintite mai sus, sunt cele cu care mă întâlnesc mai frecvent, însă terapia Bowen poate fi aplicată cu succes și în alte afecțiuni, precum diabetul, cancerul, Parkinson, sau alte boli degenerative. În aceste situații, terapia Bowen cel mai probabil nu va aduce o vindecare totală, însă va contribui la procesul de încetinire a bolii și menținerea stării generale a pacinetului în parametrii mai aproape de normal.  De exemplu în situația unei paciente (tânără de 31 ani) , care suferă de diabet de tip I , care are atașată tot timpul o pompă de insulină, pe perioada terapiei pompa a putut  fi dezactivată, iar acasă în perioada tratamentelor, a putut sta 4-5 ore fără a introduce insulină în organism.

Sunt sigură că alături de situațiile prezentate mai sus, alți terapeuți vor putea adăuga alte și alte cazuri cu rezultate notabile, existând chiar și situații de remedieri neașteptate.

Detalii și terapeuți în țară găsiți pe pagina www.bowtech.ro.

Pentru programări în Cluj Napoca sau Florești 0751 584 250.

 

Vă doresc multă sănătate și zile senine,

László Tünde Réka, 

terapeut Bowen și nutriționist