László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » ne simțim bine » Dureri de stomac, balonări

Oct

06

Dureri de stomac, balonări

Care ar putea să fie legătura dintre alimentele consumate și durerile de stomac? De ce mă balonez după ce am mâncat? De ce apar durerile de stomac deși nu am mâncat mâncare ”grea”?

Dureri de stomac persistente, balonarea, senzația de arsuri, relfluxul merită investigate, deoarece problemele de digestie, pe termen lung vor duce la alte probleme de sănătate sau boli mai grave. Dacă durerile sunt puternice și persisită, e bine să facem investigațiile medicale necesare, inclusiv endoscopia sau teste de intoleranță la diferiți alergeni (lactoză, gluten sau diferite proteine).

La ce să fim atenți? Ce schimbări pot să fac în rutina zilnică, cum aș putea să influențez starea mea de bine?

Pe lângă mâncarea ”prăjită și cu grăsime”, durerile de stomac pot fi accentuate de mai multe împrejurări, cum ar fi: obiceiuri nesănătoase (fumat, cafea în exces, mâncat pe fugă), condiții de trai stresante, somn insuficient, care durează o perioadă mai lungă sau chiar lipsa de mișcare. 

Dureri de stomac, balonări0.Punctul zero de la care  pornim e  ”ce mâncăm și cum mâncăm”?  În primul rând trebuie să conștientizăm că dacă dorim rezultate diferite, va trebui să facem ceva diferit față de cum am făcut până acum. Dacă vom face la fel, durerile de stomac, senzația de arsură, refluxul vor rămâne și ei. Iată câteva exemple de alimente care pot fi de ajutor: morcovi, dovleac, cartofi dulci, pregătite la aburi, cartofi copți în coajă cu puțină sare, banane, măr copt, hrișca, meiul, qinoa, orezul brun sau orezul alb fierte foarte bine (de preferat în aparatul de gătit cu aburi), rondele de orez expandat. Zilnic să bem cca. 2 l de apă  plată, de preferat apă de izvor. Dimineața și seara se poate bea ceai de gălbenele. Cafeaua (1 cafea pe zi, dacă nu ne putem renunța) să o bem fără zahăr și fără lapte. După 3 zile de dietă stomacul se va simți mult mai ușurat și aciditatea va scădea. În zilele următoare putem să mâncăm supe de legume, legume, fructe crude, sucuri de legume, shake-uri verzi, etc. Ar fi ideal ca timp de cel puțin 7 zile să ne abținem de la consumul de alimente de origine animală.

1. Obiceiurile alimentare nesănătoase precum consumul de alimente prăjite în ulei și lipsa crudităților forțează stomacul să secrete multe enzime digestive. Dacă lângă felul principal consumăm niște verdețuri ca frunzele de rucola, salată verde sau baby spanac, acestea grăbi procesul de digestie, iar o digestie bună ne scapă de balonarea neplăcută.

2. Consumul cafelei cu lapte de vacă ar putea deteremina balonarea la persoanele care nu pot digera complet lactoza sau proteina din lapte. Dacă înlocuiți laptele de vacă cu lapte de orez, ovăz sau de migdale, e posibil ca balonările să dispară, mai ales dacă obișnuiți să consumați cafeaua cu lapte după masa de prânz. Pentru digestie, cafeaua ideală este espersso scurt, fără zahăr și fără lapte.

Dureri de stomac, balonări3. Consumul de prea multe feluri de alimente la o singură masă agravează problemele de stomac. Ideal ar fi ca la o masă să consumăm max.3 feluri de alimente (ex. pește, legume grill și orez brun). Când stomacul este bombardat cu mai multe feluri de alimente (ex.ciorbă cu smântână, felul doi și desert) sau greu de digerat ( ex. cartofi, carne roșie, sosuri) digestia devine lentă și greoaie.

4. O atenție deosebită aș acorda sosurilor consumate cu diferite salate crude, mai ales că am avut cazuri în care s-au plâns de arsuri din cauza crudităților. La o analiză mai atentă am aflat că de fapt sosurile erau cauza neplăcerilor. Maioneza, ketchupul, diferitele sosuri, dressinguri cu nume exotic din borcane sau plicuri, conțin extrem de mulți aditivi: potențator de gust, coloranți, conservanți, care deranjează foarte mult activitatea stomacului.

5.  Lipsa micului dejun sau cina târzie, pe termen lung va crea probleme. Nu mă gândesc la un mic dejun foarte elaborat, dar în interesul sănătății noastre ar trebui să avem timp de o banană sau de un terci de ovăz cu fructe uscate.  

6. Stomacul are nevoie de odihnă. Ronțăitul în continuu împiedică stomacul să ia o pauză de la producerea sucurilor gastrice. E bine să îi dăm timp stomacului să se golească complet și ă se regenereze. Regula de 12 ore ar putea să fie utilă. Astfel, dacă seara de la ora 19 până a doua zi dimineața la ora 7 nu mâncăm nimic, am reușit să îi asigurăm stomacului răgazul de 12 ore.

În cazul în care nu reușim să ameliorăm problemele, e bine să apelăm la ajutorul unui nutriționist, care printr-un meniu personalizat vă poate ajuta să faceți cele mai bune alegeri pentru Dvs.  Sănătatea noastră este susținută de nutrienții necesari organismului. Într-o altă ordine de idei, alimentația corectă poate fi stâlpul de susținere al vindecării noastre.

Dureri de stomac, balonăriCa terapie complementară și în cazul problemelor de stomac, terapia Bowen acționează foarte eficient. Terapia Bowen activează capacitatea de autovindecare al organismului, restabilind starea naturală de echilibru al acestuia. În majoritatea cazurilor ședințele au o durată între 60 și 90 de minute, iar pe termen mediu și lung îi asigură corpului și sufletului un adevărat restart.

 

Vă doresc să aveți parte de sănătate,

Cu drag, László Tünde Réka

nutriționist și terapeut Bowen