László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » Hogyan tegyük egészségesebbé az erdélyi konyhát?

Jan

16

Hogyan tegyük egészségesebbé az erdélyi konyhát?

Hogyan tegyük egészségesebbé az erdélyi konyhát?Foglalkoztat ez a téma egy jó ideje, mert azt gondolom, hogy az egészség nemcsak egy rétegnek jár. A szélsőséges táplálkozási irányzatok hosszú távon nem tarthatók és nem mindenkinek valók. Sokan vannak akik úgy gondolják hogy úgysem változtatna sokat az egészségesebb étel, inkább kínlódással jár. De az is lehet, hogy csak azért gondolják úgy, mert nem tudnak eleget a témáról.  A helyes információ el kellene jusson mindenkihez.

Az erdélyi konyha az egyik legegészségesebb konyha lenne, ha: 

           1. Kihagynánk a lisztes-tejes habarásokat.

           2. Nem főznénk húst a levesekbe.

           3. Több zöldfűszert használnánk.

           4. A fehér kenyeret barna vagy teljes kiőrlésű kenyérre váltanánk.

           5. Csökkentenénk a hús és tejtermék fogyasztást.

           6. Leszoknánk az állandó rágcsálásról (perec, keksz, sticks, nápolyi, stb.)

           7. Az édesség és az alkohol csak ünnepek alkalmával kerülne az asztalra.

           8. Több zöldséget fogyasztanánk nyers formában is.

           9. Nem ennénk feldolgozott-tartósított élelmiszereket.

           1o. Egyszerű forrásvizet innánk.

           11. Helyi alapanyagokból, egyszerű ételeket készítenénk.

           12. Rendesen megrágnánk az ételt.

Hogyan tegyük egészségesebbé az erdélyi konyhát?Az erdélyi konyha a levesek és főzelékek konyhája és bárhova utazok, egy idő után nagyon vágyok egy jó otthoni levesre. A friss házi étel mindennél jobb.

Mikor tanácsadásra jelentkezik a páciens, kikérdezem a táplálkozási szokásai felől. A válasz általában hasonló: elég gazdagon szoktunk étkezni, minden nap valami húst, reggelire nem nagyon, de ebédelünk és persze a vacsora, akkor jól eszünk. Így élte le az életét és most nagyon beteg. Nem szeretnék mindent a nem megfelelő étkezésre kenni, más is befolyásolja az egészségünket, de egy kíméletes étrend kímélni fogja az emésztőrendszerünket. A jó emésztés, jó felszívódást jelent. A megfelelő tápanyag, a jó egészség alapja.  A kevesebb néha több, a túl sok étel nagyon leterheli az emésztőrendszert, míg a kevesebb, de jobb minőségű étel jobban hasznosul.

Egy fiatal szervezet sok mindennel meg tud küzdeni. Még magasak az enzimtartalékai, a szervezet képes tisztítani önmagát, a máj könnyebben kiküszöböli a káros, toxikus anyagokat, könnyebben lebontja az alkoholt, több emésztőenzimmel rendelkezik, jobban felszívja a tápanyagokat, stb.. Általában a fiatal szervezet könnyebben gyógyul. Sajnos mostanában a fiatalok körében is kezdenek begyűrűzni olyan betegségek amelyek régebben csak az idősebbeket érintették.

A 4o-ik életévünk után az enzimtartalékaink gyorsabban csökkennek, ezért jó ha megtanulunk spórlósan bánni velük. Az enzimek olyan proteinmolekulák, amelyeknek katalizátor szerepük van a szervezetünkben. Minden élő szervezetben jelen vannak ezek a kis életszikrák. Egyesek szerint addig élünk, míg vannak enzimtartalákaink (Dr. Hiromi Shinya).

Ha a test bizonyos részein nagy az enzimfelhasználás, akkor más területeken hiány fog fellépni. Például ha betegek vagyunk, akkor a szervezet minden erejét, illetve nagy mennyiségű enzimet fog mozgósítani a gyógyítás érdekében és nem lesz étvágyunk, kevesebb emésztőenzim fog termelődni. Ha több alkoholt fogyasztottunk, akkor a szervezet az alkohollebontó enzimek termelésével lesz elfoglalva és kevesebb emésztőenzimet tud termelni. Emiatt az emésztésünk rosszabb lesz, puffadunk, hányingerünk van.

Hogyan tegyük egészségesebbé az erdélyi konyhát?Az alkohol, stressz, dohány, kevés alvás, túlzott napsugárzás, túl sok és rossz minőségű étel sok enzimet használ el, így kevesebb enzim marad az építésre, gyógyításra, megújulásra. Ezért van az, hogy az italozó, dohányzó, nem alvó ember bőre gyorsabban öregedik, míg a mértékletesen élő és táplálkozó japán hölgyeknek 6o évesen is aránylag ránctalan a bőre. Az egyik elpazarolja az enzimeit, a másik nem.

Az egyszerű, mértékletes és ésszerű táplálkozás a mindennapi jólétünk alapja. Ez ugyanúgy igaz, mint ahogyan az is, hogy a túlzó, egészségtelen és rendszertelen táplálkozás a betegségek melegágya. Sajnálattal tapasztalom - mind gyakrabban - hogy a többség, csak akkor kezd el foglalkozni ezzel a témával, mikor már beteg.

Ha mindezeken az életünk közepe táján elgondolkodunk és alkalmazni kezdjük, még nem késő. Mikor már betegek vagy nagyon betegek leszünk és a korunk sem segít, akkor már késő lesz. Sokkal könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Van esély meggyógyulni 7o évesen is, de az még jobb ha nem leszünk egyáltalán betegek.

 

Egy jó évet kívánok mindenkinek,

Ne feledjük, bármikor el lehet kezdeni a változást.

 

Szeretettel László Tünde Réka,

Étrend tanácsadó és Bowen terapeuta