László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Kedves olvasóim!

Dec

20

Kedves olvasóim!

Kedves olvasóim!Karácsonyra várva, az idén egy igencsak érzelmes téma tört rám. Ma nem lesz szó semmiféle ételről, azaz ez is táplálék, csakhogy a lélek tápláléka. A mindennapi szeretetet jó lenne a mindennapi kenyér mellé foglalni, ugyanis ez a hiánycikk rengeteg gondot okoz.

Elcsépeltnek tűnhet, sokat beszélünk róla, nem csoda, fogyóban van. Gyerekkoromban rázott a hideg a templomban (nemcsak a hidegtől), mikor egyébről sem papolt a tiszteletes úr, csak a szeretetről. Akkoriban nekem bőven elég lett volna, ha a mindennapi kenyér és a szabadíts meg a gonosztól megvalósult volna. Hagyjon már a sok szeretettel, annyi gondom volt, olyan élhetetlen volt számomra a karácsonyi időszak, hogy pont nem láttam értelmét az üres beszédnek.

Azóta eltelt jónéhány év, és úgy érzem kezdem érteni mit akart mondani a pap a karácsonyi Istentiszteleten.  Amellett, hogy saját életem tanításai megmutatták milyen súlyos következméyekkel jár a szeretetlenség, illetve az, ha nem tudunk jól szeretni, mostanság mind több tanítást kapok azoktól, akiket Bowen terápiával kezelek. Az most mellékes, hogy a kedves olvasó mit tud vagy mit nem tud erről a terápiáról, mint minden új és meg nem értett terület, a Bowen terápia is megoszza a véleményeket. Van aki nagyon jól rezonál ezzel a terápiával és gyorsan csodás eredményeket érünk el, van aki csak kínkeservesen halad előre, egyet előre-kettőt hátra tempóban. Rengeteg körülménytől függ a terápia sikeressége.

Számomra a Bowen terápia az egyik legfontosabb tanítóm. Közel két éve kezdődött a kalandom, a legelején megvoltak a saját egészséges kételyeim a módszerrel kapcsolatban. Nekem is szükségem volt/van megtapasztalni a hatásokat, nem elég a hit. Szerencsés az, akinek olyan erős a hite, hogy semmi bizonyítékra nincs szüksége.

Minden ember más problémával fordul hozzám, az első hallásra úgy tűnik, hogy teljesen más jellegűek a gondok, főleg ha korban nagyon eltérő emberekről van szó.  Néhány kezelés elteltével, megismerve a páciens életkörülményeit, megérezve a felszín alatti Embert, majdnem minden esetben előbukkan a szeretet kérdése. Sokszor  tudja jól szeretni, elfogadni magát a páciens, vagy hiányzik neki az a fajta szeretet, amit ő igaz szeretetnek érez. 

Persze egy terapeuta sem tudja megoldani a páciense helyett a problémákat, legjobb esetben lámpást tud gyújtani, hogy tisztábban lásson az, aki segítségért fordult hozzá. Jómagam is csak remélni tudom hogy a kezelésekkel, valamint a kis beszélgetéseinkkel, segítek elindulni egy jobb úton, úgy a testnek, mint a léleknek.

Kedves olvasóim!A lelki hiányállapotok, ha hosszú ideig tartanak, komoly fizikai tüneteket okoznak. Szorongás, depresszió, vészesen ingadozó kedélyállapot, megmagyarázhatatlan rosszullét,  szív és érrendszeri gondok, emésztési problémák, vízvisszatartás, állandó elégedetlenség,  ingerültség, szomorúság, elszigeteltség... életbe való belekeseredés, néhány tünet a sok közül.  

Legtöbbször a környezet nem tud mit kezdeni a szomorú, rossz bőrben levő emberrel. Jobb híjján elküldi orvoshoz. Nagyon jó kezdet lehet, legalább figyelmet kap, foglalkoznak vele, de sokszor a kivizsgálás során nem találnak semmi szervi elváltozást, de a tünetek csak nem szűnnek. Így született meg például  az IBS  (irritabilis vastagbél szindróma) is. Ilyenkor nagyon fontos a gondok gyökerét keresni, türelmesen beszélgetni, akkor is ha nehéz és időnként rettenetesen kellemetlen.  Ha a családnak már nincs ehhez ereje, akkor érdemes kívülről  kérni segítséget. Sajnos valamiért nehezebb a saját családtagjainkon segíteni. Talán mert nem tudunk olyan tiszta fejjel és könnyű szívvel közelíteni hozzájuk, mint a nem családtagokhoz. Legtöbbször túlaggódjuk a helyzetet, nem tudunk jól segíteni. 

Nincs általános recept arra, hogy ki mit tehet a saját családtagjaiért, szeretteiért, azt mindenki maga tudja a legjobban. Olyan is van, hogy elfáradunk, nincs honnan adni és a türelmünk is elfogyott.

Terapeutaként nem tudok eleget csodálkozni azon, hogy milyen óriási ereje van egy jószándékú kezelésnek, egy reménykeltő beszélgetésnek, esetleg egy ölelésnek.    

A Bowen terápia elsajátítása elsősorban nekem tett jót, elindított egy olyan úton amiről nem tudtam, hogy létezik, és minden nap enged megtapasztalni egy csöppnyit a türelem és odafigyelés erejéből, valamint saját testünk/lelkünk gyógyulási képességéből. 

Köszönöm.

 

Áldott Karácsonyt, örömteli  ünneplést kívánok minden kedves olvasómnak!

 

Szeretettel, László Tünde Réka,

Táplálkozási és étrend tanácsadó

Professzionális Bowen terapeuta