László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Nyári hasmenés és társai

Júl

07

Nyári hasmenés és társai

A hasmenés nyáron gyakrabban fordul elő. Okozhatják romlott vagy mosatlan élelmiszerekből származó vírusok, baktériumok, de hasmenést okozhat a glutén- vagy laktózérzékenység is. Hasmenéssel  küszködhetünk továbbá akkor is, ha túlterheltük a gyomrunkat, epénket, hasnyálmirigyünket, vagy begyulladt a vékonybél, vastagbél.

Az egyik legveszélyesebb formája a Clostridium difficile baktérium által okozott hasmenés, amelyet napjainkban leggyakrabban kórházi körülmények között kapnak el a betegek. Ezt gyógyszeres kezelés nélkül nem lehet kezelni, könnyen életveszélyessé válik, akár gyermekről, akár felnőttről legyen szó.

Függetlenül a hasmenés okától, minden esetben különleges étrend szükséges. Ha kiderül a glutén- vagy laktózérzékenység, ki kell zárni a glutént és/vagy a laktóztartalmú  élelmiszereket. Amennyiben túlterheltük a gyomrot, szigorú diétát vagy rövidebb időre böjtöt érdemes bevezetni. Túlterhelés esetén, minél jobban kíméljük az emésztőrendszert, annál hamarabb meggyógyul.

Ma négy élelmiszerről és egy teáról fogok írni, amelyek segítenek helyreállítani a felborult emésztést és megállítani a hasmenést. Ne kezdjünk el azonnal hasfogó gyógyszereket szedni, hagyjuk kiürülni az emésztőcsatornát. Hamarabb meg fogunk gyógyulni, ha előbb hagyjuk távozni a rosszat. 

Egy egyszerű hasmenés esetében 3 napig tartó diéta helyre kellene állítsa a problémát. Nagyon kicsi gyermek esetében,  már 24 óra után ajánlatos kikérni az orvos vélemémyét, ugyanis rendkívül  nagy a kiszáradás veszélye. A 2000-ben készült statisztikai adatok szerint,  világviszonylatban a hasmenés az első 10 elhalálozási ok között szerepelt. A 2016-os adatok szerint,  ebből a szempontból ma már jobb a helyzet,  de a csecsemők és az idősek most is veszélyeztetett csoportnak számítanak.  http://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death.

Amennyiben a kisgyermeket kiszáradás fenyegeti és nincs lehetőség orvosi ellátásra, gyenge mentateát lehet főzni, langyosra hűteni, a kisgyermeket ölbe kell venni és minden 4-5 percben egy kiskanálnyit teát megitatni.  A lényeg az, hogy nagyon gyakran, de keveset igyon, hogy fel is tudjon szívódni a folyadék. Ne foglalkozzon ilyenkor mással az anyuka, az állandó odafigyelés életmentő lehet. Mihelyt lehetőség adódik, orvoshoz kell fordulni.

Nyári hasmenés és társai1. A főtt/párolt fehérrizs az egyik legismertebb „hasfogó”.  Kisgyermekeknek a főtt rizs levét lehet adni, felnőtteknek pedig a jól megfőtt fehérrizset érdemes enni hasmenéskor. A rizset meg lehet sózni, ugyanis ilyenkor rövid idő alatt sok ásványi anyagot veszít a szervezet. A főtt rizset párolt sárgarépával vagy sült almával is lehet társítani. Ha már csillapodtak a tünetek, kölest, qinoát és hajdinát is lehet fogyasztani.

2. A banán az egyedüli gyümölcs, amit hasmenés esetén ajánlatos fogyasztani. Ne keverjük semmivel, fogyasszuk magára. Érett (de ne túlérett) banánt keressünk, a zöld banánnak hashajtó hatása van. Ha a heveny hasmenés alábbhagy, fahéjas sült almát is lehet fogyasztani.

3. A párolt sárgarépa (murok) is fogyasztható hasmenéskor. Legjobb gőzölni, ha bő vízben főzzük, értékes tápanyagokat veszít a zöldség. Nyersen (apróra reszelve) vagy a levét, csak akkor fogyasszuk ha már kicsit jobban érezzük  magunkat.

4. A hajában főtt vagy egészben sült burgonya (krumpli) is nagyon jó hasmenéscsillapító. Az újkrumpli könnyen puffadást okoz, de az érett, „régi” krumplit lehet fogyasztani, egyszerre 1-2 szemet, kicsit megsózva.

A lósóskamag tea egy elfeledett hasfogó tea. Én nagyanyám által tudom, hogy rendkívül hatékony, gyermekkorunkban főzte nekünk. A lósóska (Rumex crispus vagy Rumex obtusifolius), közönséges gyomnövénynek néz ki, messziről meg lehet ismerni, mezőn, útszélen megtalálható.  Júniustól késő őszig szedhető, nálunk boltban nem kapható, én legalábbis nem találtam sehol (román elnevezés : măcrișul calului). Magyarországon egyes termelőknél megvásárolható.

Nyári hasmenés és társaiA lósóska rozsdabarna magját kell megfőzni (2-3 percig), naponta 2 csésze langyos tea elegendő. Cukor vagy más édesítőszer nélkül  igyuk.  3 napnál hosszabb ideig nem ajánlatos inni, megzavarhatja az érzékenyebb vese működését. A növény levele és gyökere ellenkező hatással bír, hasmenést okoz.

Hasmenéskor érdemes felfőzött és langyosra hűtött vizet fogyasztani. Mind a teát, mind pedig a vizet kortyonként igyuk. Naponta legalább 2 csésze teát és 6 pohár vizet igyunk meg.

Az általános hiedelemmel szemben, a pirítós kenyér, sajt, tehéntúró, keksz vagy kemény tojás nem annyira jó. A modern szakirodalom nem bátorítja ezek fogyasztását hasmenés idején, mivel már tudjuk hogy a glutén, laktóz vagy a tejfehérje iritáló hatással van az amúgy is megkínozott emésztőrendszerre, a kemény tojás pedig nehezen emészthető. Az áfonyát akkor fogyasszuk ha már elmúlt a heveny hasmenés és vissza szeretnénk állítani az egészséges bélflórát.

Az ásványi anyagok közül a magnézium hashajtó,  a kálcium hasfogó hatással bír. Ha  a hasmenést a vastabletta okozza, ki kell cserélni a készítményt, ugyanis ma már vannak olyan vaskészítmények, amelyek sem hasmenést, sem pedig székrekedést nem okoznak. 

Az irritábilis vastagbél szindróma (IBS=Irritable Bowel Syndrome), valamint a Chron-betegség is súlyos, hosszantartó és visszatérő hasmenéssel (is) járnak.  Ezek gyulladásos betegségek, a bél nyálkahártyája, illetve a fala van begyulladva.

Ezekben az esetekben, kitartó, komoly diéta, illetve stresszkezelés nélkül nem érhető el tartós gyógyulás. Mindkét esetben a gyógykezelés és diéta mellett, fontos a friss levegőn történő , nem túl megerőltető mozgás (séta, biciklizés, úszás, kocogás, stb.).  Megfelelő kitartó diétával  mindkét betegség jól féken tartható, mozgással és Bowen terápiával társítva pedig idővel teljesen megszűntethetők a tünetek. Nagyon fontos, hogy ne hanyagoljuk el  a visszatérő problémákat. 

Ha időben komolyan vesszük és gondot fordítunk a tünetekre, valamint megtanulunk együttélni a gyengeségeinkkel, elkerülhetjük az erős gyógyszerezést.  Amennyiben elhanyagoljuk és  semmibe vesszük a megelőzést, eljön az a pillanat amikor a betegség uralni fogja az életünket és akkor fűhöz-fához kapkodva bármit megteszünk, hogy megszabaduljunk a kellemetlen tünetektől. Az erős gyógyszerezés segíthet, de a hosszútávú gyógyszerhasználat más problémákhoz, mellékhatásokhoz vezet.

A hosszantartó vagy visszatérő hasmenés a belső egyensúly megbomlásáról árulkodik, amelyet időben vissza kell és lehet állítani.

 

Jó egészséget kívánok,

László Tünde Réka táplálkozási és étrend tanácsadó,

Bowen terapeuta