László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » mâncăm bine » 5+1 schimbări pe care le poți face...de azi

Iun

06

5+1 schimbări pe care le poți face...de azi

Pentru a te simți mai bine, poți face anumite schimbări în alimentație, chiar începând de astăzi. (Și) alimentația este un domeniu, unde deciziile pe care le luăm azi, își vor arăta efectul mâine.

1. De azi consumă doar pâine neagră sau integrală, în locul pâinii albe. În trecut pâinea albă a fost asociată cu o viață bogată, îmbelșugată, însă știm deja că valoarea nutrițională a pâinii albe de fapt este mai scăzută. Pâinea intermediară, neagră, sau și mai bine, integrală sau de secară, conține mai multe vitamine și minerale (vitamine din grupa B, seleniu, magneziu, potasiu , etc.) dar și fibre.  Acestea din urmă asigură buna funcționare al colonului, accelerând tranzitul intestinal. Pentru a putea acționa astfel, este nevoie să consumăm și o cantitate suficientă de apă.

Pâinea intermediară sau neagră nu este neapărat o pâine destinată celor care doresc să slăbească, întrucât are o valoare calorică asemănătoare pâinii albe. Pentru cei care doresc să mai scape de exces, este recomandat pâinea integrală sau pâinea de secară, care au un conținut și mai ridicat de fibre.  Oricum, 1-3 felii de pâine, consumată în prima parte a zilei este suficientă în general pentru toți.

5+1 schimbări pe care le poți face...de azi2. La fiecare masă principală consumă legume proaspete sau fermentate: salate verzi, valeriană, baby spanac, roșii, ardei, castraveți, ridichi, varză murată, castraveți covăsiți, etc. Mic dejun, prânz sau cină, fiecare conține ceva pe lângă care poți consuma o mână de salată sau ceva legume fermentate cu sare (nu în oțet).  Dacă într-o zi, din anumite motive nu ai reușit să mănânci verdețuri, în loc de cină pregătește-ți un bol mare de crudități cu câteva semințe.

Frunzele verzi, în general cruditățile dar și legumele fermentate au un rol extrem de important în dezvoltarea și menținerea florei bacteriene intestinale sănătoase.

Idee pentru grădină de salată la tine acasă: poți comanda semințe de salată mix de pe net  și dacă ai vreo 2-3 jardiniere mai lungi, poți să ai salată verde proaspătă oricând (aprilie-octombrie).  Semeni semințele, le uzi zilnic, și peste 2-3 săptămâni deja ai primele frunzulițe de salată. Frunzele se taie cu un cuțit, nu se smulg, ca să înverzească din nou.  Salata nu este prieten cu soarele arzător, ține jardinierele la umbră, astfel vei putea avea salata în tot cursul verii. La sfârșitul lunii august semeni din nou și vei avea salată proaspătă până pe la sfârșitul lunii octombrie

3. Nu amesteca produsele lactate cu carne sau preparate din carne!  Dacă le consumi separat, digestia va fi mult mai ușoară. Cum sunt sărmăluțete fără smântână? Foarte bune. Am o rețetă de la mama, foarte simplă, pe care am modificat-o puțin și ies niște sarmale demențiale. Familia  mi-e martor.   Pieptul de pui sau cotletul  pot fi umplute și cu mazăre sau legume în loc de cașcaval și arată mult mai bine.

5+1 schimbări pe care le poți face...de azi4. Nu uita de combinațiile potrivite: carne cu legume, cascaval cu legume, orez cu leguminoase, orez cu ciuperci, cartofi cu legume,  sau pește cu legume și puțin orez basmati sunt combinații ideale pentru o digestie bună. Digestie ușoară = sănătate mai bună.

5. Pregătește supele și ciorbele fără carne. Știu că multe/mulți dintre voi se vor revolta din cauza acestei idei, dar am o veste tristă: tot acidul uric din carne ajunge în zeamă, iar majoritatea persoanelor, din cauza acidului uric acumulat în sânge, vor avea mult de suferit în timp: artrite, artroze, inflamații, senzații de arsuri la stomac, să nu mai vorbim de persoanele care periodic fac crize acute de gută.  Dacă chiar nu poate fi mâncată supa/ciorba fără carne, fierbeți carnea separat, aruncați apa și adăugați carnea la supa/ciorba aproape gata preparată.   

La noi se consumă multă supă de pui/carne. În locul acesteia ați putea încerca supa de oase. Se fierbe mai încet, cu multe legume și e la fel  de gustoasă. Are foarte puțin acid uric și conține mai multe minerale.    

+1 Orice ai mânca, încearcă să mesteci cât mai bine.  Majoritatea adulților mănâncă foarte repede chiar și când nu se grăbesc. O fac din obișnuință. Stomacul va fi recunoscător pentru mâncarea bine mestecată, prin urmare se vor produce mai puține balonări, digestia se va produce mai repede, vei mânca mai puțin și te vei simți mai bine.  Până la urmă asta este cel mai important: ca tu să te simți bine în pielea ta și mâncatul să devină ceva firesc, fără să creeze vreo problemă sau vreun efect secundar nedorit.

Pe de altă parte, dacă vei mesteca mai bine, vei  avea surpriza plăcută  să descoperi  gusturi pe care nu le-ai experimentat până atunci (de ex. în cazul nucilor, alunelor și în general  în cazul semințelor sau al legumelor crude).

 

Cu drag,

László Tünde Réka, nutriționist