László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » jól Egyek » 5+1 amin már ma változtathatsz

Jún

05

5+1 amin már ma változtathatsz

Ha szeretnéd jobban érezni magad a bőrödben, van néhány dolog amit már ma másként tehetsz. A táplálkozás (is) olyan terület, ahol a mai döntéseink, cselekedeteink, esetleg mulasztásaink hatását, a holnapi nap fogja megmutatni.

1. Fehér kenyér helyett egyél teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret. Régen a fehér kenyeret a jóléttel társították, a barna kenyér egy olcsóbb változat volt és inkább a szegényebbek vásárolták. Ma már tudjuk, hogy az egész búzaszemből nyert, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyér sokkal több vitamint (főleg B vitaminokat) és rostot tartalmaz. Ez utóbbi hozzájárul a megfelelő bélműködéshez is.Tápérték szempontjából sokkal értékesebb mint a fehér lisztből készült kenyér.  

A barna kenyér nem egy „fogyókúrás” termék, napi 1-3  kisebb szelet ebből is elegendő egy felnőtt embernek. Majdnem ugyanannyi kalóriát tartalmaz mint fehér társa. Fogyaszd inkább a nap első felében. Ha estére fogyasztod, a szervezet „tartalékba” fogja helyezni. Nem szeretnéd növelni ezt a tartalékot, már így is elég bajt okoz.

Fogyaszthatsz rozskenyeret is (nem a 1o% rozsot tartalmazó rozsos kenyérre gondolok hanem valódi rozskenyérre),  vagy teljes kiőrlésű búzakenyeret (integrala), a nap első felében.

5+1 amin már ma változtathatsz2. Minden főétkezéshez egyél  nyers zöldséget vagy erjesztett savanyúságot: paradicsomot, paprikát, uborkát, zöldsalátát, spenótot, retket, reszelt murkot, vágott piroskáposztát, esteleg céklasalátát, savanyú káposztát, kovászos uborkát.  Legyen az reggeli, ebéd vagy vacsora beilleszthetsz mellé egy fél marék nyers salátát vagy erjesztett savanyúságot (nem ecetest).  

Tipp a salátáskerthez: ha van egy talpalatnyi kerted, esetleg 2-3 hosszabb virágtartód, termeszthetsz magadnak vegyes salátát. Rendelhetsz vegyes salátamagokat (én neten rendeltem) elveted, öntözöd, 2-3 hét múlva már megmutatkozik a friss saláta. Nem kell tőből kitépni őket, elég ha levágod a leveleket, pár nap múlva újból elkezd kihajtni. A saláta nem szereti a napos, túl meleg helyeket, de árnyékban egész nyáron elvan. Augusztus végén újravetheted és október végéig lesz minden napra egy kis friss salátád.

3. Ne keverj tejet/tejterméket a húsos ételhez. Ha összekevered sokkal nehezebb lesz az emésztés és szó szerint gáz lesz. Hogy milyen lesz a töltött káposzta tejföl nélkül? Finom. A csirkemellet vagy karajt  lehet borsóval vagy zöldséggel tölteni, színesebb és mutatósabb lesz.

5+1 amin már ma változtathatsz4. A hús+zöldség, krumpli (burgonya)+főzelék, sajt+zöldség, rizs+hüvelyesek (zöldborsó, bab, száraz sárgaborsó,  csicseriborsó)  vagy a rizs+hal+zöldség kombó (kombó = társítás, nemrég tanultam a fiatalabb generációtól) sokkal praktikusabb a gyomor számára. Jobb emésztés = jobb egészség.

5. Főzd a leveseket hús nélkül! Tudom, hogy ez sokaknak rosszul esik, de a húsból, inakból kifőtt húgysav mind a levesbe kerül.  A húgysav, A savtúltengéstől az ízületi fájdalmakig, számos betegség kialakulásában játszik szerepet. A szervezetben lassan felgyülemlett  húgysav idővel megmutatja magát valamilyen formában. Ha mindenképp hússal kell enni azt a levest, a húst főzzük meg külön, a levet öntsük el, és még főzzük össze 10 percre a már majdnem kész levessel (ez a füstölt húsoknál egyenesen kötelező). A húslevesbe is  főzzük elő a húst, legalább negyed órán át, majd emeljük át a húst a fövő vízbe, a leveses fazékba. Öntsük el a vizet amiben előfőztük a húst. 

Tipp: Húsleves helyett kipróbálhatjuk a hosszan főtt csontlevest.

 +1 Bármit eszel, próbáld rendesen megrágni. Gondolom otthon is állandóan mondták, de a felnőtt emberek nagyrésze akkor is gyorsan eszik, amikor nem siet sehova. Csak úgy, megszokásból teszi. A gyomor nagyon hálás lesz a jól megrágott ételért, nem fog úgy puffadni, nem fog fájni, gyorsabb lesz az emésztés, te pedig könnyebbnek fogod érezni magad.   Ráadásul az ízek is rágás közben jönnek elő, így olyan ízeket fedezhetsz fel pl. a dióban, mazsolában, amelyeket eddig nem is éreztél.

Ha volt valami amit már említettem előző írásaimban, nem baj.

Az ismétlés feltétlenül szükséges, ugyanis egy cselekvést legalább 21-szer kell ismételni ahhoz, hogy az agyunk elfogadja mint új szokást.

 

Szeretettel

László Tünde Réka, táplálkozási és étrend tanácsadó