László Tünde Réka, tehnician nutriționist, terapeut Bowen, fitoterapeut
Hu Ro
mancambine.ro

Un corp sănătos este ca o casă de vacanță. Un corp bolnav este ca o temniță. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » mâncăm bine » Lasagna cu legume

Mar

21

Lasagna cu legume

Lasagna cu legumeDeja mă gândesc cum voi pregăti pulpa de miel, dar până la Paște mai avem un pic. Zilele trecute am făcut lasagna cu legume, așa că voi împărtăși cu voi această experiență.

Foile de lasagna le-am făcut acasă, cu aparatul pentru tăiței, rămasă de la mama. Întotdeauna investesc timp pentru prepararea pastelor, pentru că pot folosi ingrediente mai bune, cum sunt oul de la țară sau făină mixtă. Fără ingredient de calitate nu prea poți face o mâncare bună. Se pot folosi și foi pentru lasagna gata făcute, dacă aveți posibilitatea, v-aș sfătui cumpărați foi proaspete. De regulă asemenea produse sunt din Italia.

De data asta am făcut lasagna cu ciuperci și zuchini, dar cum apar vinetele și pe la noi, merită completată și cu vinete. Vinetele nu se curăță, se taie felii cu coajă cu tot.

Ca prim pas, am făcut sosul béchamel . E un sos aproape de post, aproape … căci am folosit o lingură mare de unt cu 82% conținut de grăsime. În rest am folosit 3 linguri de făină de orez integral, 300 ml lapte de cocos și 200 ml apă. Se prepară conform rețetei obișnuite. Laptele de cocos a fost din conservă, cumpărată de pe la diverse raioane ”Asia”. Mi se pare că e cel mai aproape de cocosul adevărat. Este un lapte dens, gras, care după ce este încălzit puțin, poate fi diluat cu apă.

Pasul doi a fost prepararea sosului de roșii cu ciuperci: 700  g ciuperci champignon albe sau brune,  1 ceapă roșie, mare, un morcov, 5-6 linguri ulei de măsline, oregano, busuioc, sare , piper, 750 ml suc de roșii de calitate bună. O parte din ciuperci le-am tăiat mai mărunt, cealaltă parte le-am tăiat felii subțiri, împreună cu zucchini. Sosul l-am fiert cca. 25 de minute, la foc mic.

Lasagna cu legumeE important ca sosul tomat să nu fie acru sau amar, orice gust ciudat va modifica gustul prepatului .

A urmat ”construirea” preparatului, pe straturi: un strat de béchamel, foi lasagna, sosul de roșii, felii de ciuperci și zucchini, apoi începe totul din nou, până de termină ingredientele. Ultimul strat ar trebui să fie sosul de roșii cu ciuperci, peste care se presară parmesan ras.

Dacă doriți să respectați cu strictețe Postul Paștelui, untul va fi înlocuit cu ulei de măsline, iar parmesanul cu tofu afumat, ras și el.

Vasul cu lasagna, va fi așezată în cuptor, unde se va coace cca 60 minute la o temperatură nu foarte mare, cca.120-130°C. Dacă vasul termorezistent nu are capac propriu, poate fi acoperit cu folie de aluminiu, însă e bine să achiziționăm un vas care are și capac. Recomand  să evitați folosirea frecventă a foliei de aluminiu, mai ales dacă este expusă la temperaturi ridicate.

Nu am descoperit vasul decât la sfârșit, întrucât nu am vrut ca preparatul să se usuce. Parmesanul nu este ca celelalte brânzeturi, nu îi place să se rumenească. În stare prăjită devine nisipoasă și pierde mult din gust și aromă.

Lasagna cu legume este un preparat delicios și a doua zi. Ba mai mult, mie mi se pare că în 24 de ore, aromele se combină și parcă este și mai bun. Sau poate mi-a fost mie mai foame. 

Fiica mea adolescentă m-a rugat să îi fac și o variantă cu carne, ceea ce am și făcut. A doua zi însă, a fost nevoită să încerce varianta cu legume,  cea cu carne s-a terminat.  Nu am avut parte de nici o reclamație,  așa că am tras concluzia fermă, că preparatul meu cu legume trebuie să fie bună.

 

Poftă bună Vă doresc,

László Tünde Réka, nutriționist