László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?

Feb

01

Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?

Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?Avokádó, qinoa, banán, amaránt, chia, mangó, ananász. Csak néhány azon élelmiszerek közül, amelyek berobbantak a fogyasztói  társadalom életébe,  és az ígény mellett,  divatcikké is váltak. Vitathatatlan, hogy  az új trendnek súlyos ára van és lesz, de most nem annyira környezetvédelmi szempontból, mint inkább valódi ígény és tápérték szempontjából szeretném megközelíteni a témát.  

Pontosabban a qinoát fogom összehasonlítani más magvakkal.

Mennyire reális az ígény az új  szupertáplálékokra és mennyire diktál a trend? Mi állhat a háttérben? Miért épp a qinoa?

Nagyon legyengült szervezetek, hasmenésre hajlamos, ételallergiás vagy bizonyos ételérzékeny betegek szempontjából,  nagyon jó, hogy ilyen élelmiszerek (is!) vannak, változatosabbá teszik az étrendet.

A mi kis őshonos búzánkat addig-addig keresztezték,  míg , többek között, jól megnövelték a gluténtartalmát, sőt egyes péksüteményekhez még pluszban is adagolnak glutént,  hogy minél magasabbra nőjjön és szép, kelendő legyen a polcon.

Ennek az lett a következménye , hogy mind több és több embernél jelentkeznek emésztési zavarok, ugyanis a glutén amúgy is nehezen emészthető,  és ha nem sikerül egészen megemészteni , idővel különféle tünetekhez vezethet (puffadás, hasmenés, fogyás, vérszegénység, fejhájás, szédülés, immunrendszeri zavarok, stb.) .  

Ha egy élő rendszerben  - jelen esetben a növényvilág, és közvetve az emberi  test -  kibillen az egyensúly,  és nem állítják vissza időben,  az óhatatlanul más szélsőségekhez fog vezetni . Tehát, a divat  mellett,  napjainkban,  ott a reális, megnövekedett ígény a gluténmentes élelmiszerekre.

Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?Az más kérdés, hogy a gluténmentes magok között miért épp a qinoa lett a sztár? Szerintem részben azért , mert semlegesebb  íze van, mint a kölesnek, vagy a hajdinának, közelebb áll a rizséhez, így  az emberek nagyrésze  könnyebben elfogadta. Másrészt a qinoa egy alacsony glikémiás indexű mag (44), ami alkalmassá teszi a fogyasztását a cukorbetegek számára is, ezért is beszélnek többet róla az egészségtudatos oldalak.

Biztosan jó volt a marketing  is. Ha csak arra gondolunk, hogy valamikor vallási szertartásokra is használták, hogy az őslakos aztékok,  különleges erőt tulajdonítottak neki , hogy a hódító spanyolok tiltották a termesztését...ez mind jó reklám lehet a qinoának, és erősítheti  a tudatot,  hogy ez valami különleges, misztikus, kitudjami.

És tényleg különleges. Könnyen emészthető,  jó vitamin- és ásványi anyag forrás,  ideális táplálék a betegeskedő, lábadozó, hasmenére hajlamos,  különleges ígényű vagy gluténérzékeny  emberek számára.

A qinoa hazai  megfelelője a köles vagy a hajdina lehetne. Mindkettő  sokkal olcsóbb,  könnyen emészthető, tápláló étel.

Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?A kölest  a gyomor  orvosságának is tartják.  Az íze jellegzetesebb, akár mag, akár pehely formában könnyen elkészíthető, kásának, körítésnek, levesbe, süteménybe . Hazai szupertáplálék. Erős lúgosító hatással is bír, és alacsony kalóriatartalmával - miközben gyorsan és hosszabb időre eltelít – jól beépíthető a fogyókúrás étrendekbe.Szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, magas a kovasav és szilícium tartalma. Az egyik  leggazdagabb magnéziumforrás, de tartalmaz foszfort, mangánt és vasat is.B-vitaminban is gazdag. Így ha erőtlennek, fáradtnak érezzük magunkat, egy tál köles segíthet. Rendszeres fogyasztása szemmel láthatóan megszépíti, rugalmassá teszi a bőrt, erősíti a hajat és a körmöket. Olyan esszenciális aminosavat tartalmaz, amely növeli a szerotonin-szintet, vagyis benne van egy löket boldogsághormon is.  Ideális tápláléka a vegetáriánusoknak, gazdag fehérjeforrás.  Lábadozó betegeknek és kismamáknak kimondottan ajánlott a fogyasztása, erősíti az immunrendszert.

A hajdina is kiválthatná a qinoát. A köztudatban a hajdina, a puliszkával együtt , a szegények eledeleként jelenik meg.  Pedig magas rosttartalmának köszönhetően a vastagbél  gyógyszere is lehetne, ha legalább fele annyiszor ennénk mint a húst.

A hajdina igen értékes B vitamin forrás, valamint kedvexő élettani hatással rendelkező vegyületeket is tartalmaz. Az E vitamin, antioxidáns hatású flavonoidok,  és a rutin kíváló gyógyszere a kapilláris vérzéseknek. Őseink a hajdinát, gyógynövényként  a magas vérnyomás kezelésére is használták.

Erősíti a kötőszöveteket és az érrendszert azáltal hogy részt vesz a sejtfal regenerálódási folyamataiban. Alkalmazható a máj elzsírosodási folyamatainak a megelőzésében és a Candida Albicanis étrendi kezelésébe is.

Ugyanakkor fontos megtanulni jól elkészíteni is ezeket a magokat. Lehet arra is fogni, hogy időígényes munka és nincs időnk ilyesmire, de ha őszinték akarunk lenni magunkhoz, akkor ez is ígény  és döntés kérdése.(Arra van idő amire szakítunk, amit betervezünk. Persze a munkahellyel vagy a gyermekekkel való foglalkozással vitatkozni nem lehet, de vitatkozni lehet sok olyan elfoglaltsággal ami minimum fölösleges, ha nem egyenesen ártalmas.) 

 Tápérték szempontjából :

1oo g száraz magban

Köles

Hajdina

Qinoa

Amaránt

Szénhidrát

68g

71,3 g

64g

66g

Fehérje

9,5g

9,8 g

14g

14g

Zsír

4g

 1,7 g

6g

6,7g

Rost

8,5g

 1o g

7g

6g

Glikémiás index

 71

  54

44

97

Kalória

35o kcal

341 kcal

368 kcal

374 kcal

 

A glikémiás index a cukorbetegek számára nagyon fontos érték, ők ugyanis csak az alacsony glikémiás indexel rendelkező ételeket kellene fogyasszák.  A glikémiás index 1 és 1oo közötti érték, és megmutatja hogy egy élelmiszer milyen gyorsan emeli meg a vércukorszintünket. Minél magasabb az index, annál gyorsabban emeli a cukorszintet az adott táplálék.

Minden magot érdemes jól átmosni és 1-2 órára beáztatni (a qinoát és az amarántot különösen, a héjon levő szaponinok miatt), majd öntsük le az áztatóvizet és párolóedényben pároljuk vagy főzzük.

A modern kor nemcsak rosszat, hanem nagyon  sok jót is hozott magával, az elektromos párolóedény egy ilyen jó dolog. Amellett,  hogy be lehet állítani az időt, nem ég oda, nem kell kavargatni , nem oldódnak ki az ásványi anyagok sem a vízbe. És maga a készülék nem drága. Vegyünk minél egyszerűbbet, 2  tálas elég. Kicsi a valószínűsége, hogy egy bonyolult, nagy készüléket ki tudunk majd használni.

Fontos,  hogy ne csak érzékszerveinkkel, hanem tudatosan is válasszuk a számunkra megfelelő táplálékot.

Szuperélelmiszert vagy csak helyit egyek?Válasszunk elsősorban hazai termékeket, de ha egészségi állapotunk azt kéri hogy mást , esetleg magasabb minőségű ételt is fogyasszunk, időnként együk meg. Az „idegen” étel  fogalma igencsak relatív, ha arra gondolunk,  hogy emésztőrendszerünk állapotán és bélflóránkon múlik, hogy mit hogyan dolgozunk fel.  Erről majd máskor.

A napjainkban oly gyakori ételpazarlásról sem szabad megfeledkeznünk. Környezetvédelmi szempontból a mértékletes ételvásárlás és ételfogyasztás ugyanolyan fontos, mint az, hogy a hazai, helyi ételeket  részesítsük előnybe.

 

Szeretettel,  László Tünde Réka, táplálkozási és étrend tanácsadó