László Tünde Réka - étrend tanácsadó, Bowen terapeuta, fitoterapeuta
Hu Ro
jolegyek.ro

Egy egészséges test olyan mint egy hétvégi nyaraló. A beteg test börtön. (Francis Bacon 1561-1626)

Home » Jól legyek » Igyunk, ne igyunk, mit igyunk?

Júl

14

Igyunk, ne igyunk, mit igyunk?

Igyunk, ne igyunk, mit igyunk?Nem, ma nem a szilvapálinkáról értekezek, csak a vízről lesz szó. Arról a vízről,  amelyről mindenki tudja, hogy az élet forrása, de mégse szereti mindenki. Egyesek inni nem szeretik, mások úszni nem szeretnek benne, megint mások imádják áztatni magukat benne, de állítják, hogy ők sohasem szomjasok.

Felnőtt ember átlag víztartalma 6o-65 % között van. Míg az újszülöttek víztartalma 7o% fölött van, addig az idős emberek víztartalma 6o% alá is sülyedhet.

5o% testvíztartalom alatt az emberi test élete már nem fenntartható, a szervezet megszűnik működni. 

Minél nagyobb az izomtömeg, annál több vizet köt le, ezért általában a nők szervezete kb. 1o%-al kevesebb vizet tartalmaz. Természetesen ha izmos, kidolgozott női testről van szó, az is közel ugyanannyi vizet fog megkötni mint egy férfitest.

Minél több zsír van a szervezetünkben, annál kevesebb a víz benne.

Minél jobb a szervezet vízellátása annál jobban működik:

 - a tisztulási folyamatok megfelelően mőködnek (vese, máj, bőr, limfatikus rendszer, vastagbél)

 - gyorsabban és tisztábban gondolkodunk ( a víznek nagy szerepe van az idegrendszer működésében)

 - jobb a kedvünk, enyhülnek a depressziós tünetek

 - frissebbek vagyunk, megszünik az általános fáradtságérzet

 - megszünik a fejfájás, gyomorfájás

 - lassul a porckopás, enyhülnek az izületi fájdalmak (a porcok víztartalma 9o%)

-  elegendő víz jelenlétében könnyebben megszabadul a test a zsírtól, magyarán gyorsul a fogyás

-  ritkábban lesz székrekedésed ( ha a szervezet szomjazik, a vastagbél minden vizet ki fog szívni a salakanyagból mert a test mindent megtesz az élet érdekében, nem fogja érdekelni hogy te kinlódsz a WC-n)

-  ha eleget iszol, egy idő után érezni fogod a szomjúságot (ha nincs elég víz az idegrendszerben, az egy idő után érzéketlenebb lesz)

-  bármilyen terápia vagy táplálékkiegészítő jobban hasznosul , gyorsabban hat

-  néhány nap után szebb lesz az arcbőr, enyhül a szemszárazság, eltünik a rossz lehelet

 

Mennyi vizet igyak?

Napi 3o ml/ testsúly kg.    3o x testtömeg.  Számold ki, neked mennyire van szükséged. Ha 5o kg körül  vagy  elég lesz  1,5 l tiszta, szénsavmentes víz . Ha 1oo kg felé igyekszel, akkor kétszer annyit kellene igyál mint az 5o kg-os, azaz 3 liter körüli a napi szükségleted.

 

Milyen vizet igyak?

A legideálisabb a tiszta (lehetőleg bevizsgált) szénsavmentes forrásvíz. Amennyiben valamiféle különleges hatóanyag van a forrásvízben, azt csak kúraszerűen, meghatározott ideig ajánlatos inni. A magas pH-val rendelkező vizeket (8 fölött) is csak egy ideig, kúraszerűen igyad. Nem szükséges állandóan gyógyvizet inni.

Hosszútávú használatra, a tiszta, semleges pH-jú forrásvíz a legjobb.

 

Mikor és hogyan igyam a vizet?

Indítsd a napot egy-két pohár szobahőmérsékletű vízzel. Időnként, hétvégenként reggel akár 3-4 pohár vizet is megihatsz, éhgyomorra,  kiválóan méregtelenít. Ha fél citrom levét belecsavarod, még erőteljesebb lesz a méregtelenítő hatás.

Napközben ne vedeld a vizet, ha rászántad magad, hogy ezentól többet iszol. Egyszerre 3-4 korty víz elég. Egyrészt jobban felszívódik, másrészt meg ha dolgozol vagy kirándulsz, nem kell félóránkét a toalettet keresd. 

Olyan véleményt is hallottam, hogy a sok víz káros, kimossa az ásványi anyagokat a szervezetből. Igen, igaz, a túl sok víz káros. A nagyon sok víz egyenesen halálos is lehet. Napi 2o-3o liter víz vízmérgezéshez vezet és halálos. Ha egyszerre egy liter vizet megiszol,  valamennyit felszív a szervet, de a többi gyorsan átmossa a vesét és fél óra múlva kipisilted.

Szóval , egyszerre csak 2-3-4 korty vizet igyál, engedd hogy  víz felszívódjon és el jusson a sejtekhez. Csak így van igazán értelme.  Kevesebbet, de többször . Természetesen egy kiadós sportolás után símán felszívja a szervezet a nagy pohárnyi vizet is.   

Evés közben ne igyál túl sok vizet. Azért nem mondom hogy ne igyál egyáltalán , mert két olyan ember is van a családomban aki másképp nem tud enni, csak ha a  vizespohár is ott van mellette. Valóban hígítja a gyomorsavat, de az is igaz, hogy a hígabb, pépesebb étel könnyebben emésztődik. A lányom is vízzel eszik, nem tiltom meg neki, fél pohár víz semmi kárt nem fog tenni benne. 

 

Mit csináljak azért,  hogy a szervezetem ne tartsa vissza a vizet?

Amellett hogy megiszod a rendes vízadagodat (mérd ki egy palackba), hagyj fel teljesen a  cukorral és a fehérliszttel. Ha ez sem működik úgy ahogy szeretnéd, szorítsd vissza a tejtermékeket. Minden cukros víz, cukros-lisztes étel, süti, pizza, tészta , keksz,  tej visszatartja a vizet, ezektől lesz „pufi” az arcod, dagadt a szemhélyad.

Édesség helyett csak gyümölcsöt fogyassz. Ha nagyon kívánod az édességet, ott van még  a füge, aszalt szilva, mandula, dió, mazsola, aszalt vörösáfonya. Ha gyorsabban szeretnél szabadulni a felgyülemlett víztől, naponta 2-3 csésze zsúrlótea csodákra képes. Ugyanakkor sétálj, járj gyalog, biciklizzél, ússzál, kocogjál.

 

Ha ezek után is azt mondod hogy te nem tudsz vizet inni, elmesélem édesanyám esetét. Isten nyugtassa, már több éve elment közülünk. Mielőtt nagyon beteg lett volna, sokféle krónikus betegséggel küzdött. Dr. Guzrány Ferencet mindenki ismeri Székelyföldön, akkoriban ott éltem, elvittem anyukámat hozzá. Az első mondata az volt: ”Asszonyom, maga nem iszik vizet, a veséje alig működik”.

Édesanyám sajnos azok közé tartozott, akik eldöntötték, hogy  „nem tudnak” vizet inni. Pár év múlva nagyon beteg lett,  már itt írtam róla.  A kezelés következtében legelsőnek a veséje állt meg.  Tudom, hogy nem bánja, hogy ezt most elmondtam nektek, az ő korai halála minden volt, csak hiábavaló nem...azóta is tanít.   

 

Egészségünkre! Kísérjen utatokon a vizespalack.

 

Szeretettel,

László Tünde Réka, táplálkozási és étrend tanácsadó